Pierniczki nadziewane na święta – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: monkaaa
Advertising
Pierniczki nadziewane na święta – jak je przygotować?

Pierniczki nadziewane na święta – jak je przygotować?

Pierniczki z nadzieniem to prawdziwa poezja smaku. Nie można zaprzeczyć, że są pyszne, miękkie i przyjemnie pachną. Wbrew pozorom nie są niewykonalne w domu, nie zawsze trzeba kupować je w sklepie. Korzystając z podanego w poniższym artykule przepisu, można z powodzeniem wykonać smaczne pierniki z marmoladą, idealne na przekąskę po kolacji wigilijnej.

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Do wykonania smacznych i pachnących świętami pierniczków niezbędne są następujące produkty spożywcze:
    * 1 kg mąki pszennej,
    * 30 dag cukru,
    * 25 dag miodu płynnego,
    * 1 kostka margaryny,
    * 4 jajka,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 1 łyżka sody oczyszczonej,
    * 1,5 łyżki amoniaku,
    * 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
    * 2 opakowania przyprawy do pierników,
    * kakao,
    * marmolada.

  • Pierwszy krok

    Do rondelka włożyć margarynę, miód oraz cukier. Zacząć roztapiać składniki na niewielkim ogniu. Cukier powinien całkowicie stopić się z płynnymi elementami. Zdjąć rondelek z palnika i ostudzić.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajka, dodać kawę. W mleku rozpuścić amoniak oraz sodę, po czym wlać do mąki. Dodać roztopioną masę miodową i obie paczki przyprawy korzennej. Zacząć wyrabiać gładkie, jednolite ciasto.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej lekko mąką. Ciasto powinno mieć grubość maksymalnie 3 mm. Przy użyciu szklanki, kieliszka albo okrągłej foremki do wycinania ciasteczek wyciąć zgrabne krążki. Na środku każdego z nich nałożyć 1/2 – 1 łyżeczkę gęstej marmolady.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Każdy pierniczek przykryć drugim kółkiem, a następnie foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciastka. Układać je na blasze.Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu ostudzić. Przed podaniem można posypać je cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.

Popularne tagi
  • przekąska
  • masa kajmakowa
  • przepis na pierniczki nadziewane
  • zupa z karpia
  • masa krówkowa
  • sposoby na naturalny barwnik
  • kapusta gotowana
  • piernik
  • śniadanie
  • lodówka
  • kuchnia niemiecka
  • danie tradycyjne
  • owoce
  • kolacja wigilijna
  • pierogi na słodko