Jak zrobić doskonały dip serowy?

Opiekun artykułu: partycjak
Advertising
Jak zrobić doskonały dip serowy?

Jak zrobić doskonały dip serowy?

Do krakersów, chipsów, nachos, a nawet do warzyw przydaje się smaczny dip. Najlepiej w roli dodatku podkreślającego smak sprawdza się sos serowy. Jest nieco ostry w smaku, gładki, ale bardzo wyrazisty. Oto podpowiedź, jak go wykonać.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby wykonać dobry dip serowy, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich, dobrej jakości produktów. Są to:
    * 250 g sera cheddar,
    * 250 ml mleka,
    * 2 łyżki mąki,
    * 2 łyżki masła,
    * papryka mielona ostra,
    * ząbek czosnku.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Masło przełożyć do rondelka. Ustawić na gazie i zacząć roztapiać. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do roztopionego masła wsypać mąkę i mieszać, aż składniki połączą się ze sobą. Trzeba rozmieszać mąkę na tyle dokładnie, żeby nie pojawiły się grudki, a następnie wlać mleko. Mieszając od czasu do czasu, pozostawić gotującą się masę na 3 minuty. Powinna w tym czasie nieco zgęstnieć.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na zakończenie wsypać starty ser oraz wybrane przyprawy – paprykę, pieprz świeżo zmielony, zmiażdżony w prasce czosnek – mieszać całość, aż ser dokładnie się rozpuści. Przelać do mniejszego naczynia i od razu podawać, ponieważ stygnący sos zaczyna mocno gęstnieć.

Popularne tagi
  • kakao
  • lukier królewski
  • przygotowanie sernika z toffi
  • mąka
  • pieczenie chlebka cynamonowego
  • słodkie grzybki
  • przepis na dietetyczne pierniczki
  • śledzie
  • czerwony barwnik spożywczy
  • pierniczki z lukrem
  • kolacja
  • płatki owsiane
  • aromat
  • jajko na twardo
  • ciasto