Jak przyrządzić pierogi z kaszą gryczaną i serem?
Jak przyrządzić pierogi z kaszą gryczaną i serem?
Pierogi to jedno z lepszych dań, które można zaserwować sobie zarówno na obiad, jak i od święta. Chociaż najpopularniejsze są z mięsem, z kapustą lub na słodko, w tym z białym serem, równie smaczne mogą być inne wersje. Jedną z lepszych i jednocześnie ciekawszych są pierogi z kaszą gryczaną. Poniżej podajemy sprawdzony przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby przygotować smaczne pierogi z nadzieniem z kaszy i sera, niezbędnych jest kilka elementów, przede wszystkim:
* 3 szklanki mąki,
* 1 szklanka wody,
* 1 szklanka kaszy gryczanej,
* 25 dag białego sera,
* 2 jajka,
* 2 cebule,
* 1 łyżka masła,
* 1 łyżka oleju,
* cynamon,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, oleju, 1 jajko. Zacząć wyrabiać, dolewając stopniowo ciepłą wodę. Cały czas wyrabiać, aż do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta.
Krok drugi
Kaszę ugotować w 2 szklankach wody. Powinna być sypka. Cebulę obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Masło rozpuścić na patelni i zeszklić na niej cebulę. Gdy przybierze odpowiedni wygląd, dodać ser biały, pozostałe jajko, kaszę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać, tworząc gęstą masę.
Krok trzeci
Ciasto położyć na stolnicy oprószonej mąką i rozwałkować. Najlepsza grubość to maksymalnie 3 mm. Z ciasta wycinać okręgi, najlepiej szklanką, po czym łyżeczką nakładać na środek każdego placka farsz. Zgiąć w pół i zlepić brzegi. Powtórzyć to samo z każdym okręgiem.
Krok czwarty
W dużym garnku zagotować wodę. Posolić 1 łyżeczką soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić pierogi. Gotować 3 – 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić.Podawać z masłem, masłem i cebulą albo ze skwarkami.