Jak przygotować smaczny kompot z suszu?
Jak przygotować smaczny kompot z suszu?
Brak kompotu z suszonych owoców na wigilijnym stole to rzecz nie do wyobrażenia. Jest jedną z tradycyjnych dwunastu potraw i nawet jeśli nie jest się jego wielbicielem, należy przygotować chociaż łyk napoju. Na szczęście i na dobre trawienie, bo to właśnie temu najbardziej mogą przysłużyć się suszone owoce. W poniższym artykule prezentujemy szybki sposób na uzyskanie smacznego kompotu.
Potrzebne składniki spożywcze
Produkty na kompot najlepiej zakupić w sklepie, ponieważ samodzielne suszenie owoców wymaga wielkiej wprawy i rzadko się udaje. Aby wykonać smaczny napój, potrzebne będą:
* 100 g suszonych śliwek,
* 100 g suszonych gruszek,
* 100 g suszonych jabłek,
* 100 g suszonych moreli,
* 1/2 szklanki cukru,
* 2 l wody,
* 4 goździki,
* skórka pomarańczy.Krok pierwszy
Przygotowaną wodę zagotować, a następnie ostudzić. Gdy będzie już chłodna, zalać nią wszystkie suszone owoce i pozostawić na 2 godziny, żeby zmiękły.
Krok drugi
Gdy owoce odpowiednio zmiękną, dodać cukier, goździki, skórkę pomarańczową. Zamieszać, po czym postawić garnek na gazie. Gotować przez 15 – 20 minut.
Krok trzeci
Ugotowany kompot jest gotowy do podawania. Można go przygotować w dniu Wigilii, ale znacznie lepszy smak ma ugotowany dzień wcześniej i lekko schłodzony. Przed podaniem można przecedzić go, pozbywając się owoców, albo podawać z nimi, w zależności od upodobań.