Jak przygotować smaczny kompot z suszu?

Opiekun artykułu: decu
Advertising
Jak przygotować smaczny kompot z suszu?

Jak przygotować smaczny kompot z suszu?

Brak kompotu z suszonych owoców na wigilijnym stole to rzecz nie do wyobrażenia. Jest jedną z tradycyjnych dwunastu potraw i nawet jeśli nie jest się jego wielbicielem, należy przygotować chociaż łyk napoju. Na szczęście i na dobre trawienie, bo to właśnie temu najbardziej mogą przysłużyć się suszone owoce. W poniższym artykule prezentujemy szybki sposób na uzyskanie smacznego kompotu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Produkty na kompot najlepiej zakupić w sklepie, ponieważ samodzielne suszenie owoców wymaga wielkiej wprawy i rzadko się udaje. Aby wykonać smaczny napój, potrzebne będą:
    * 100 g suszonych śliwek,
    * 100 g suszonych gruszek,
    * 100 g suszonych jabłek,
    * 100 g suszonych moreli,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 2 l wody,
    * 4 goździki,
    * skórka pomarańczy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotowaną wodę zagotować, a następnie ostudzić. Gdy będzie już chłodna, zalać nią wszystkie suszone owoce i pozostawić na 2 godziny, żeby zmiękły.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy owoce odpowiednio zmiękną, dodać cukier, goździki, skórkę pomarańczową. Zamieszać, po czym postawić garnek na gazie. Gotować przez 15 – 20 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ugotowany kompot jest gotowy do podawania. Można go przygotować w dniu Wigilii, ale znacznie lepszy smak ma ugotowany dzień wcześniej i lekko schłodzony. Przed podaniem można przecedzić go, pozbywając się owoców, albo podawać z nimi, w zależności od upodobań.

Popularne tagi
  • pomysł na buraki kiszone
  • przygotowanie chlebka cynamonowego
  • pierogi z serem
  • budyń śmietankowy
  • rodzynki
  • gwiazdki cynamonowe
  • danie obiadowe
  • szpinak
  • mięso karpia
  • kakao
  • dodatek do dań
  • czekoladki
  • sernik wielkanocny
  • przepis na kompot z suszu
  • cebula