Czym można zastąpić barwniki spożywcze?
Czym można zastąpić barwniki spożywcze?
Przygotowanie świątecznych ciasteczek, zwłaszcza pierników wymaga różnych kolorów lukru. Ozdobione tak wypieki prezentują się ładniej i zachęcają do jedzenia. Różnorodność kolorystyczna jest szczególnie istotna, kiedy w domu są dzieci. Im więcej barw, tym łatwiej zachęcić je do pomocy w ozdabianiu. Zazwyczaj w sklepach można otrzymać barwniki spożywcze, jednak zawierają one substancje, które mogą być szkodliwe, zwłaszcza dla najmłodszych. Z tego powodu lepiej zastąpić je naturalnymi produktami, które zabarwią lukier, a jednocześnie będą pachnące i zdrowe.
Czerwona barwa
Najchętniej uzyskiwana barwa lukru to czerwona, zwłaszcza przy przygotowywaniu pierników świątecznych. Nie da się stworzyć świętego Mikołaja z ciastka bez tego koloru. Żeby w naturalny sposób uzyskać taki kolor, można skorzystać z dwóch składników. Pierwszym z nich jest sok z buraków. Należy dodać 5 kropel do cukru pudru, z którego powstanie lukier. Przybierze on jasnoczerwoną barwę. Jeżeli doda się dodatkowo 3 krople cytryny, lukier stanie się purpurowy. Drugi sposób na czerwień to sok malinowy, jednak soku malinowego trzeba dodać więcej, żeby uzyskać odpowiednią barwę. Gdy będzie go za mało, zamiast czerwieni pojawi się róż.
Pomarańczowa barwa
Lukier o barwie pomarańczy doskonale ubarwi nie tylko małe pierniki, ale i ciasta. Będzie kojarzył się z zapachem mandarynek i pomarańczy, które często pojawiają się na świątecznych stołach. Sposób jego uzyskania jest niezwykle prosty. Zamiast wody, którą dodaje się do lukru, aby stał się łatwiejszy do nakładania, można dodać 1 łyżkę soku marchewkowego. Dzięki temu uzyska się ładną pomarańczową barwę. Im więcej soku doda się do masy lukrowej, tym barwa będzie intensywniejsza.
Żółta barwa
Ciastka-gwiazdki ozdobione żółtym lukrem to prawdziwa przyjemność dla oka. Aby otrzymać żółtą barwę naturalnymi środkami, można użyć kurkumy albo soku brzoskwiniowego. Sok stosuje się podobnie jak sok marchewkowy, dodaje do lukru 1 łyżeczkę i uzyskuje jasny odcień żółci, albo więcej, otrzymując mocniejszą barwę. W przypadku korzystania z kurkumy wystarczy dodać 1 łyżeczkę przyprawy do lukru i intensywnie wymieszać. Barwa będzie ładna, lekko złotawa. Nie trzeba obawiać się, że kurkuma zmieni smak ciastek, ponieważ jest neutralna w smaku.
Zielona barwa
Uzyskanie zielonego barwnika do lukru również nie jest szczególnie trudne. Wymaga jedynie zakupu szpinaku. Wystarczy zagotować 1 garść liści szpinaku. Gotowanie powinno trwać na tyle długo, żeby woda zabarwiła się na zielono. Odcedza się ją następnie do miski i dodaje 1 łyżkę do lukru lub nawet do ciasta, jeżeli chce się otrzymać zielony wypiek. Kolor będzie zielony, intensywny, ale bez posmaku szpinaku, więc osoby, które go nie lubią, nie muszą obawiać się, że jedząc ciastka, będą czuły w ustach znienawidzone warzywo.
Niebieska barwa
Niebieskie odcienie na ciastkach i ciasteczkach dodają im uroku. Można je uzyskać przy pomocy jagód albo jeżyn. Wystarczy dodać do lukru odrobinę, nie więcej niż 1/2 łyżeczki soku z z tych owoców i dokładnie wymieszać. Kolor powinien być intensywnie niebieski. Jeżeli zmieni się proporcje i doda się zbyt wiele soku, wówczas zamiast niebieskiego pojawi się fioletowy.