Jak przyrządzić pyszny chrzan do karpia?
Jak przyrządzić pyszny chrzan do karpia?
Ryba sama w sobie smakuje bardzo dobrze, jednak nie oznacza to, że nie można jej urozmaicić. Przyprawy to czasami za mało, dlatego warto zainteresować się chrzanem. Karp z dodatkiem chrzanu jest wyśmienitym posiłkiem na świąteczny obiad, kolację, a nawet śniadanie. Szczególnie dobrze smakuje, jeżeli chrzan był wykonany samodzielnie.
Jakich produktów potrzeba?
Wykonanie chrzanu jest proste, lecz zanim przejdzie się do tego etapu, konieczne jest zebranie następujących składników:
* 180 g chrzanu ze słoika,
* 2 jajka,
* 2 łyżki śmietany,
* 1 łyżeczka musztardy.Krok pierwszy
Zakupiony chrzan przełożyć do sitka o drobnych oczkach. Pozwolić, żeby woda opadła, a następnie wycisnąć go dokładnie z wilgoci. Można dociskać go łyżką do sitka, aby pozbyć się jak największej ilości wody.
Krok drugi
Chrzan przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo. Trzeba tego szczególnie dobrze dopilnować, ponieważ jajka na miękko nie będą nadawać się do dalszego procesu. Wystudzić i obrać ze skorupki.
Krok trzeci
Jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski z chrzanem, dodać śmietanę oraz musztardę. Zacząć mieszać łyżką, aż uzyska się połączenie wszystkich składników.Tak wykonany chrzan nadaje się doskonale do podawania go z karpiem zarówno na zimno, jak i na ciepło.