Jak przygotować pierogi z białym serem?

Opiekun artykułu: farion
Advertising
Jak przygotować pierogi z białym serem?

Jak przygotować pierogi z białym serem?

Pierogi to jedno z najlepszych dań, które lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Ze względu na to, że można wykonać je z różnymi dodatkami, każdy znajdzie coś dla siebie. Poza wersją z mięsem lub z kapustą, popularne są pierogi na słodko. Poniżej prezentujemy bardzo dobry przepis na pierogi z serem, które zasmakują każdemu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Wykonanie pierogów wymaga zgromadzenia odpowiednich składników, zarówno na ciasto, jak i na farsz. Do przygotowania ciasta potrzebne są:
    * 2 szklanki mąki pszennej,
    * 2/3 szklanki gorącej wody,
    * 1 łyżka oleju,
    * szczypta soli.
    Do wykonania farszu potrzebne będą:
    * 4 łyżki cukru,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 1 żółtko,
    * 0,5 kg białego sera,
    * cynamon,
    * rodzynki (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Na stolnicę wysypać mąkę. Można przesiać ją przez sitko, żeby była delikatniejsza. Zrobić w niej wgłębienie, po czym wsypać do niej sól i wlać olej. Rozpocząć zagniatanie, co jakiś czas dodając gorącą wodę, uważając przy tym, żeby nie poparzyć sobie palców. Przygotowane ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, a jeżeli będzie za twarde, można dodać jeszcze odrobinę wody.Ciasto należy uformować w kulę i przełożyć do miski. Przykryć ścierką albo folią aluminiową i pozostawić na 15 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ser biały najlepiej zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę. Następnie dodać do niego cukier, żółtko, cukier waniliowy oraz ewentualne dodatki: cynamon, rodzynki, skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do garnka nalać wodę, dodać do niej 1 łyżkę oleju i 1 łyżeczkę soli. Postawić na gazie i rozpocząć gotowanie.Ciasto podzielić na 4 równe części. Jedną rozwałkować, 3 pozostałe odstawić na bok i przykryć folią aluminiową, żeby nie wyschły. Z rozwałkowanej części przy pomocy szklanki wycinać koła.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Na każde koło z ciasta nanieść 1 łyżeczkę farszu. Zgiąć brzegi i zlepić je palcami na tyle mocno, żeby nie pękły w czasie gotowania.Pierogi wrzucić do wrzącej wody. Od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody gotować 2 – 3 minuty. Przekładać na talerz. Podawać ze śmietaną albo z masłem i cukrem.