Jak przygotować pierogi z białym serem?
Jak przygotować pierogi z białym serem?
Pierogi to jedno z najlepszych dań, które lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Ze względu na to, że można wykonać je z różnymi dodatkami, każdy znajdzie coś dla siebie. Poza wersją z mięsem lub z kapustą, popularne są pierogi na słodko. Poniżej prezentujemy bardzo dobry przepis na pierogi z serem, które zasmakują każdemu.
Potrzebne produkty spożywcze
Wykonanie pierogów wymaga zgromadzenia odpowiednich składników, zarówno na ciasto, jak i na farsz. Do przygotowania ciasta potrzebne są:
* 2 szklanki mąki pszennej,
* 2/3 szklanki gorącej wody,
* 1 łyżka oleju,
* szczypta soli.
Do wykonania farszu potrzebne będą:
* 4 łyżki cukru,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 1 żółtko,
* 0,5 kg białego sera,
* cynamon,
* rodzynki (opcjonalnie).Krok pierwszy
Na stolnicę wysypać mąkę. Można przesiać ją przez sitko, żeby była delikatniejsza. Zrobić w niej wgłębienie, po czym wsypać do niej sól i wlać olej. Rozpocząć zagniatanie, co jakiś czas dodając gorącą wodę, uważając przy tym, żeby nie poparzyć sobie palców. Przygotowane ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, a jeżeli będzie za twarde, można dodać jeszcze odrobinę wody.Ciasto należy uformować w kulę i przełożyć do miski. Przykryć ścierką albo folią aluminiową i pozostawić na 15 minut.
Krok drugi
Ser biały najlepiej zemleć w maszynce lub przepuścić przez praskę. Następnie dodać do niego cukier, żółtko, cukier waniliowy oraz ewentualne dodatki: cynamon, rodzynki, skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Krok trzeci
Do garnka nalać wodę, dodać do niej 1 łyżkę oleju i 1 łyżeczkę soli. Postawić na gazie i rozpocząć gotowanie.Ciasto podzielić na 4 równe części. Jedną rozwałkować, 3 pozostałe odstawić na bok i przykryć folią aluminiową, żeby nie wyschły. Z rozwałkowanej części przy pomocy szklanki wycinać koła.
Krok czwarty
Na każde koło z ciasta nanieść 1 łyżeczkę farszu. Zgiąć brzegi i zlepić je palcami na tyle mocno, żeby nie pękły w czasie gotowania.Pierogi wrzucić do wrzącej wody. Od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody gotować 2 – 3 minuty. Przekładać na talerz. Podawać ze śmietaną albo z masłem i cukrem.