Przepis na brownie z dodatkiem batoników Snickers
Przepis na brownie z dodatkiem batoników Snickers
Kto z nas nie lubi zapachu oraz smaku czekolady? To aromat, który przypomina zarówno cudowne chwile dzieciństwa, jak i smak słodyczy rozpływającej się w ustach z każdym kolejnym kęsem. Nie ma zaś bardziej czekoladowego deseru niż brownie. Brownie to ciasto, które przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych. W głównej mierze składa się z rozpuszczonej czekolady oraz jajek, natomiast prawie w ogóle nie ma w nim mąki, przez co jest to ciasto ciężkie, niskie, bardzo syte – przypomina wyglądem oraz swoją konsystencją nasze biszkoptowe zakalce. Brownie nie potrzebuje żadnych urozmaiceń, żeby było pyszne i zadowoliło miłośników czekolady, jednak czasem warto poeksperymentować i dodać jeszcze jeden składnik, który podkręci smak. Takim składnikiem będą posiekane batony Snickers.
Rozpuszczanie czekolady
W pierwszym kroku musimy rozpuścić czekoladę z masłem, gdyż tak powstała masa powinna ostygnąć przed kolejnymi etapami. Do rondelka wlej wodę i postaw go na ogień. Na rondelek zaś połóż miskę. Do miski wrzuć połamane tabliczki czekolady. Poczekaj, aż zaczną się rozpuszczać, i mieszaj je co jakiś czas. Kiedy czekolada rozpuści się już w większości, wówczas dodaj do niej masło pokrojone w kostkę. Mieszaj teraz czekoladę z masłem, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji. Wówczas zdejmij miskę (uwaga, będzie gorąca) i odstaw ją na parapet, żeby nieco przestygła.
Mieszanie pozostałych składników
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz wbij dwa jajka. Wszystko razem wymieszaj za pomocą miksera, aż mąka i reszta dobrze zmiesza się z jajkami.
Ciasto na brownie
Jeśli masa czekoladowa już odpowiednio przestygła, możesz dodać ją do reszty składników. Sprawdź jednak, czy na pewno nie jest gorąca. Dodawaj ją partiami, powoli, mieszając powstające ciasto na brownie mikserem. Kiedy będzie już jednolite, zakończ mieszanie.
Posypywanie batonikami
Ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładź je za pomocą łyżki. Dwa batoniki Snickers posiekaj bardzo drobno i posyp nimi ciasto równomiernie.
Pieczenie
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Kiedy będzie już odpowiednio nagrzany, wówczas piecz go przez około 30 minut. Brownie pokrój na kwadraty. Serwuj solo, z lodami lub posypką z cukru pudru. Smacznego!