Przepis na brownie z dodatkiem batoników Snickers

Opiekun artykułu: marlenas
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na brownie z dodatkiem batoników Snickers

Przepis na brownie z dodatkiem batoników Snickers

Kto z nas nie lubi zapachu oraz smaku czekolady? To aromat, który przypomina zarówno cudowne chwile dzieciństwa, jak i smak słodyczy rozpływającej się w ustach z każdym kolejnym kęsem. Nie ma zaś bardziej czekoladowego deseru niż brownie. Brownie to ciasto, które przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych. W głównej mierze składa się z rozpuszczonej czekolady oraz jajek, natomiast prawie w ogóle nie ma w nim mąki, przez co jest to ciasto ciężkie, niskie, bardzo syte – przypomina wyglądem oraz swoją konsystencją nasze biszkoptowe zakalce. Brownie nie potrzebuje żadnych urozmaiceń, żeby było pyszne i zadowoliło miłośników czekolady, jednak czasem warto poeksperymentować i dodać jeszcze jeden składnik, który podkręci smak. Takim składnikiem będą posiekane batony Snickers.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 tabliczka czekolady gorzkiej

1 tabliczka czekolady mlecznej

200 g masła

4 duże jajka

1 szklanka mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

2 batony Snickers

1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 tabliczka czekolady mlecznej 200 g masła 4 duże jajka 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 2 batony Snickers
  • Rozpuszczanie czekolady

    W pierwszym kroku musimy rozpuścić czekoladę z masłem, gdyż tak powstała masa powinna ostygnąć przed kolejnymi etapami. Do rondelka wlej wodę i postaw go na ogień. Na rondelek zaś połóż miskę. Do miski wrzuć połamane tabliczki czekolady. Poczekaj, aż zaczną się rozpuszczać, i mieszaj je co jakiś czas. Kiedy czekolada rozpuści się już w większości, wówczas dodaj do niej masło pokrojone w kostkę. Mieszaj teraz czekoladę z masłem, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji. Wówczas zdejmij miskę (uwaga, będzie gorąca) i odstaw ją na parapet, żeby nieco przestygła.

  • Mieszanie pozostałych składników

    Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz wbij dwa jajka. Wszystko razem wymieszaj za pomocą miksera, aż mąka i reszta dobrze zmiesza się z jajkami.

  • Ciasto na brownie

    Jeśli masa czekoladowa już odpowiednio przestygła, możesz dodać ją do reszty składników. Sprawdź jednak, czy na pewno nie jest gorąca. Dodawaj ją partiami, powoli, mieszając powstające ciasto na brownie mikserem. Kiedy będzie już jednolite, zakończ mieszanie.

  • Posypywanie batonikami

    Posypywanie batonikami

    Ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładź je za pomocą łyżki. Dwa batoniki Snickers posiekaj bardzo drobno i posyp nimi ciasto równomiernie.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Nastaw piekarnik na 180 stopni. Kiedy będzie już odpowiednio nagrzany, wówczas piecz go przez około 30 minut. Brownie pokrój na kwadraty. Serwuj solo, z lodami lub posypką z cukru pudru. Smacznego!

Popularne tagi
  • sok jagodowy
  • przepis na ciasteczka
  • gluten
  • aromat rumowy
  • ciasto świąteczne
  • przygotowanie chlebka cynamonowego
  • przepis na babkę adwokatową
  • pierogi
  • jabłko
  • orzechy nerkowca
  • sernik urodzinowy
  • beza
  • przepis na trufle kawowe
  • drugie śniadanie
  • ciasteczka grzybki