Pyszne domowe lody cynamonowe
Pyszne domowe lody cynamonowe
Lody w kawiarni są zazwyczaj bardzo dobre, jednak nie zawsze występują we wszystkich pożądanych smakach. Zdarza się, że wybór jest dość ograniczony i nie można pozwolić sobie na udziwnienia. W takiej sytuacji warto rozważyć wykonanie lodów samodzielnie, w domu. Pierwszym smakiem może być aromatyczny cynamon, gdyż smakołyk o takim smaku jest wyjątkową rzadkością.
Potrzebne składniki
Wykonanie lodów wymaga dobrych i bardzo świeżych składników, które zagwarantują deserowi odpowiedni smak oraz trwałość. Wśród niezbędnych elementów znajduje się:
* 500 ml śmietany kremówki,
* 200 ml mleka,
* 10 kawałków kory cynamonowej,
* 5 żółtek,
* 3/4 szklanki cukru,
* szczypta cynamonu,
* szczypta soli.
Jeżeli chce się uzyskać bardziej cynamonowy smak, wówczas można dodać nie szczyptę, a 1 łyżeczkę cynamonu, chociaż warto zachować umiar i nie przesadzać w ilości przyprawy. Należy przygotować również formę – może być silikonowa do pieczenia ciast – albo maszynę do lodów, w zależności od tego, co się posiada.Krok pierwszy
Do garnka ze stali nierdzewnej wlać mleko oraz 1 kremówkę. Położyć na kuchence i zacząć podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać cukier, sól oraz korę cynamonową połamaną na mniejsze kawałki. Nie muszą być zbyt drobne, ponieważ ciężko będzie je potem wyjąć.Zagotować miksturę, zdjąć ją z gazu i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie pogrzać mieszankę mleczną, wyjmując z niej kawałki kory.
Krok drugi
Żółtka zmiksować na gładką masę, po czym dodać do niej gorącą miksturę z mleka i kremówki. Wymieszać łyżką lub mikserem, ale na najniższych obrotach. Ponownie przelać do garnka. Gotować całą masę na średnim ogniu aż do delikatnego zgęstnienia, jednak nie dopuścić do całkowitego zagotowania się oraz przypalenia.
Krok trzeci
Do drugiej miski przelać pozostałą kremówkę, a następnie przelać do niej gorącą mieszankę, przelewając ją przez sitko. Po przelaniu mieszać do ostudzenia się całości. Można mieszać w chłodnej kąpieli wodnej lub postawić na chwilę w zimnej wodzie.Przygotowaną mieszankę schłodzić, najlepiej poprzez pozostawienie na noc w lodówce. Następnego dnia przełożyć do maszyny do lodów albo przelać do formy i włożyć do zamrażalnika, wtedy mieszać co jakiś czas, póki lody nie zaczną gęstnieć. Gdy będą całkowicie zamrożone, można zacząć je podawać. Posypać cynamonem lub podawać z biszkoptami kakaowymi.