Smaczne lody jeżynowe – jak je przyrządzić?
Smaczne lody jeżynowe – jak je przyrządzić?
Jeżyny pojawiają się na krótko i nie są niestety często jedzone. W sklepach widać je rzadko i najczęściej delektują się nimi osoby posiadające krzaczki w ogródkach. Jeśli więc widzisz w sklepie lub na targu smacznie wyglądające jeżyny, nie wahaj się, lecz kupuj. Można z nich zrobić wspaniałe lody jeżynowe, które mają smak inny niż wszystkie.
Potrzebne składniki spożywcze
Przyrządzenie lodów nie jest trudne, jeśli tylko ma się przy sobie zebrane odpowiednie produkty spożywcze. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 250 g jeżyn,
* 300 ml śmietany 36%,
* 50 g cukru pudru,
* 2 jajka,
* jeżyny do dekoracji,
* sos jagodowy lub czekoladowy.
Krok pierwszy
Na początku przygotować 3 czyste miski, żeby niczego nie szukać podczas przygotowywania masy na lody. Do pierwszej przelać zimną kremówkę, zimna ubija się łatwiej. Zalecane jest również schłodzenie metalowych części miksera, dzięki czemu szybciej uzyska się puszystą bitą śmietanę.
Krok drugi
Jajka sparzyć wrzątkiem. Rozbić tak, aby w jednej misce były żółtka, w drugiej białka. Do żółtek dodać cukier i również zacząć mieszać, ucierać aż do uzyskania puszystej masy. Cukier powinien całkowicie połączyć się z żółtkami. Ubić również białka.
Krok trzeci
Jeżyny umyć pod zimną wodą – delikatnie – po czym widelcem zgnieść na piure i dodać je do żółtek. Powoli dodawać pianę z białek, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką. Po dodaniu białek zacząć dodawać bitą śmietanę. Wszystko razem dokładnie wymieszać, by miało jednolitą konsystencję. Przelać masę do pudełka i zakryć folią aluminiową. Włożyć do zamrażalnika na 5 – 6 godzin, żeby lody dobrze się zamroziły. Po wyznaczonym czasie przekładać lody do pucharków i ozdabiać sosem oraz owocami. Podawać i delektować się deserem, zwłaszcza w czasie upałów.