Jak przygotować smaczne lody meksykańskie?

Opiekun artykułu: ewelinaf
Wymagany czas: 4 godz.
Advertising
Jak przygotować smaczne lody meksykańskie?

Jak przygotować smaczne lody meksykańskie?

Smażone lody? Czemu nie? Tak zaskakujący deser jest możliwy, jeżeli sięgnie się do kuchni meksykańskiej, pełnej zaskakujących smakołyków. Lody w chrupiącej otoczce, smażone na głębokim tłuszczu, a jednocześnie zimne, to jedna ze specjalności z serca Meksyku. Jednak nie musisz jechać poza Atlantyk, żeby przekonać się o ich doskonałym smaku. Możesz przygotować je samodzielnie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie smażonych lodów meksykańskich wymaga przede wszystkim kilku produktów spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się:

    * lody waniliowe,

    * 1 szklanka wiórków kokosowych,

    * 1 szklanka płatków kukurydzianych,

    * 2 łyżki cukru,

    * 2 jajka,

    * olej do smażenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Blaszkę do pieczenia lub tackę wyłożyć folią aluminiową bądź papierem woskowym. Wygładzić, po czym przejść do lodów. Z lodów waniliowych uformować kule o dowolnej wielkości. Ze względu na topienie się lodów należy robić to w miarę szybko.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po uformowaniu 4 kulek lodowych i położeniu ich na blaszkę wsunąć ją do zamrażalnika na pełne 2 godziny. Mogą być 2,5, jeżeli po krótszym czasie lody nie są jeszcze bardzo dobrze zmrożone. W czasie kiedy lody przebywają w chłodzie, przygotować mieszankę do panierowania. Wiórki kokosowe przesypać do miski, płatki kukurydzane zmiażdżyć i dodać do nich. Wymieszać całość. Można uzupełnić ją o drobno posiekane orzeszki. W takiej mieszance obtaczać dokładnie kule z lodów, a następnie mrozić je przez kolejne 30 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do miski wbić jajka, wsypać cukier i ubić razem na puszystą masę. W takiej masie obtoczyć lodowe kule. Po zrobieniu tego ponownie ozdobić je mieszanką kokosową i jeszcze raz ułożyć na blasze. Na 1 godzinę pozostawić w zamrażalniku.Przed końcem ostatniego leżakowania w chłodzie przelać olej na głęboką patelnię, rozgrzewając go do temperatury 200 stopni Celsjusza. Smażyć każdą kulkę przez 1 minutę, obracając równomiernie, żeby cała skorupka dobrze się zarumieniła.Przekładać na talerz i podawać od razu. Lody meksykańskie bardzo dobrze smakują polane sosem czekoladowym albo oblane bitą śmietaną. Smacznego!