Prosty sposób przygotowania lodów wiśniowych

Opiekun artykułu: klawy
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Prosty sposób przygotowania lodów wiśniowych

Prosty sposób przygotowania lodów wiśniowych

Sezon na wiśnie już niedługo, ale każdy, kto je lubi, myśli głównie o kompotach, które może przygotować z cierpkich owoców. Jeśli w tym roku chce się odmiany, warto poznać inne możliwości związane z wisienkami. Nowością są domowe lody wiśniowe będące prawdziwym smakołykiem na ciepły dzień. Nie wiesz, jak je zrobić? Z przyjemnością podpowiemy.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie lodów wiśniowych należy zacząć od zebrania odpowiednich składników, które powinny być przede wszystkim świeże. Wśród nich muszą znaleźć się:

    * 700 g wiśni,

    * 300 ml śmietany 30%,

    * 1/3 szklanki cukru,

    * 2 żółtka.

    Wiśnie mogą być świeże albo mrożone, ważne jest przede wszystkim, żeby nie posiadały żadnych pestek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wiśnie – świeże albo rozmrożone – włożyć do garnka z grubym dnem i zacząć podgrzewać, mieszając raz po raz. Gdy wiśnie stracą około 1/3 swojej objętości, dosypać cukier. Znowu mieszać, aż wszystko ładnie się połączy, tworząc czerwoną masę. Zdjąć wówczas garnek z palnika i odstawić do wystygnięcia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po wystygnięciu wiśni zmiksować uzyskaną masę blenderem, żeby była jak najbardziej gładka. W osobnej misce utrzeć ze sobą żółtko razem z cukrem. Powinny być gładkie, puszyste. Dopiero po uzyskaniu takiego efektu dodać wiśnie i nadal mieszać, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W kolejnej misce ubić śmietanę na puszystą masę. Dodać ją do masy jajeczno-wiśniowej. Przełożyć masę do plastikowego naczynia i włożyć do zamrażalnika na 6 – 7 godzin. Od czasu do czasu można zamieszać, aby nie powstały w lodach kryształki cukru. Po wymaganym czasie lody są gotowe do jedzenia. Nakładać je do pucharków i podawać, ozdabiając dowolnie – bitą śmietaną, sosami owocowymi, owocami.