Jak zrobić wyjątkowe lody wiśniowe z whisky?

Opiekun artykułu: bartekz
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak zrobić wyjątkowe lody wiśniowe z whisky?

Jak zrobić wyjątkowe lody wiśniowe z whisky?

Czas na lody jest zawsze, kiedy doskwiera upał. Co prawda nikt nie zakazuje jadania lodów również zimą, jednak gdy żar leje się z nieba, częściej ma się na nie ochotę, częściej się je jada oraz chętniej robi. Decydując się na samodzielne wykonanie lodów, warto zainteresować się lodami dla dorosłych, czyli z dodatkiem alkoholu. Jeśli pierwszy raz próbujesz swoich sił w takiej kompozycji, proponujemy lody wiśniowe z whisky – zakochasz się w nich.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przyrządzenie orzeźwiających lodów wymaga odpowiednich składników do ich produkcji. Wśród nich najważniejsze są:

    * 3 szklanki wiśni,

    * 1/2 szklanki sosu „sweet and sour”,

    * 1 jabłko zielone,

    * 1 limonka.

    Przydadzą się również patyczki do lodów oraz foremki ułatwiające stworzenie lodów na patyku. Jednocześnie dla tych, którzy pierwszy raz słyszą o sosie o nazwie „sweet and sour”, przedstawiamy potrzebne do jego wykonania składniki, czyli:

    * 1 szklanka soku z cytryny,

    * 1/2 szklanki cukru,

    * 1/2 szklanki wody.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować owoce. Przede wszystkim wszystkie, łącznie z limonką, dokładnie umyć. Wiśnie pozbawić ogonków, listków, jak również wydrylować, ponieważ pestki w lodach nie są pożądanym elementem. Odłożyć wiśnie na bok, a jabłka oraz limonkę obrać ze skórek oraz pokroić na mniejsze kawałki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po przygotowaniu owoców przejść do wykonania sosu „sweet and sour”. W tym celu trzeba wsypać cukier oraz wlać wodę do garnka. Zacząć podgrzewać. A gdy cukier całkowicie się już rozpuści, wówczas dolać sok z cytryny, wymieszać dokładnie i odstawić na bok, żeby sos ostygnął.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Owoce oraz sos wrzucić do blendera, po czym zacząć miksować wszystko na jednolitą masę. Po uzyskaniu takiej przelać ją do pojemników na lód i wbić do nich patyczki do lodów. Całość schować do zamrażalnika, żeby przyszłe lody odpowiednio się zmroziły. Po 2 – 3 godzinach lody o intensywnie wiśniowym smaku powinny nadawać się do jedzenia.