Przepis na bananowy sorbet z dodatkiem jagód

Opiekun artykułu: dylax
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Przepis na bananowy sorbet z dodatkiem jagód

Przepis na bananowy sorbet z dodatkiem jagód

Banany to bardzo wdzięczne owoce. Nie dość, że są pyszne oraz zdrowe, to na dodatek są jednymi z nielicznych owoców, które lubią nawet smakosze słodyczy przeciwni zdrowemu stylowi odżywiania. Co więcej, banany są ogólnodostępne, można je kupić w każdym sklepie, na targach o każdej porze roku, a często zdarzają się także na nie promocje. Te owoce świetnie nadają się do robienia z nich sorbetów i smakowo doskonale komponują się z wieloma innymi dodatkami, dzięki czemu mogą stanowić bazę. Poniższy przepis pokaże je w towarzystwie pysznych letnich jagód. Jest on banalnie prosty, a za to lody wyjdą smaczne i zdrowsze niż te kupne.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

3 banany

1 szklanka jagód

½ szklanki wody

5 łyżek cukru lub łyżka miodu

listki mięty i kawałki banana lub jagody do ozdoby (opcjonalnie)

3 banany 1 szklanka jagód ½ szklanki wody 5 łyżek cukru lub łyżka miodu listki mięty i kawałki banana lub jagody do ozdoby (opcjonalnie)
Wskazówki:

Podany czas obejmuje tylko przygotowanie masy na lody, a nie ich mrożenie.

  • Przygotowanie owoców

    W pierwszym kroku zajmiemy się przygotowaniem owoców. Jagody umyj i odstaw na durszlak do wyschnięcia. Banany obierz i pokrój w duże plastry.

  • Przygotowanie syropu

    Teraz należy przygotować syrop z cukru oraz wody. Do niewielkiego garnuszka nalej wodę i postaw go na ogień. Następnie dosyp cukier i gotuj wodę na małym ogniu tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści i powstanie syrop.

    Jeśli chcesz, by deser był zdrowszy, możesz zamiast cukru użyć miodu. Pamiętaj jednak, iż podgrzewany miód traci swoje wszystkie właściwości zdrowotne.

  • Miksowanie

    Miksowanie

    Powstały syrop nieco ostudź, nie powinien być gorący, kiedy będziesz zamrażać lody. Następnie wylej go do miski od blendera lub miksera. Dodaj do syropu pokrojone banany oraz umyte jagody, ale nie wszystkie (zostaw około 1/5 porcji jagód). Następnie składniki zmiksuj na gładką masę, a na koniec wrzuć pozostawione jagody. Włącz blender lub mikser jeszcze na kilka sekund, ale tak by jagody wciąż pozostały widoczne w masie.

  • Mrożenie

    Lody przelej do hermetycznie zamykanego pojemniczka. Włóż je do zamrażarki i mroź przez około 3 – 4 godziny. Pamiętaj jednak, aby co godzinę wyjąć pojemnik, by przemieszać lody. W ten sposób zamrożą się one równomiernie.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Wyjmij lody i podawaj je w pucharkach. Nakładaj za pomocą specjalnej łyżki do lodów. Każdą porcję udekoruj listkami mięty oraz kawałkami bananów lub jagodami. Smacznego!