Smaczne lody czekoladowo-orzechowe – jak je przyrządzić?
Smaczne lody czekoladowo-orzechowe – jak je przyrządzić?
Co jest lepszego w ciepłe dni niż lody? Niewiele. Co jest lepszego niż lody czekoladowe? Prawie nic. Lody czekoladowe z orzechami to wersja idealna, jeżeli chce się uzyskać ochłodzenie oraz słodki smak jednocześnie. Co jeszcze lepsze – nie trzeba wychodzić do sklepu, żeby delektować się takim deserem, można go zrobić samodzielnie we własnej kuchni. Oto przepis.
Jakie składniki są potrzebne?
Chcąc stworzyć pyszny deser, potrzebujesz odpowiednich składników, najlepiej bardzo świeżych, wśród których muszą znaleźć się:
* 400 ml śmietany kremówki,
* 200 ml mleka,
* 100 g czekolady gorzkiej,
* 80 g cukru,
* 4 żółtka,
* 1/2 szklanki orzechów.
Krok pierwszy
Przygotowywanie lodów należy zacząć od posiekania czekolady oraz orzechów. Kawałki powinny być niewielkie, lecz nie całkiem małe, ponieważ oba składniki powinny być delikatnie wyczuwalne w lodach.
Krok drugi
Żółtka wbić do miski żaroodpornej albo metalowej. Dosypać cukier i utrzeć całość mikserem albo blenderem, w zależności od posiadanego sprzętu. W rondelku o grubszym dnie zagotować mleko oraz śmietankę, wcześniej od czasu do czasu mieszając, żeby dobrze się połączyły. Odlać połowę ciepłego specyfiku do czekolady znajdującej się w osobnej misce.
Krok trzeci
Miskę z ubitym na puszystą masę żółtkiem położyć na garnku z odrobiną wody. Podgrzać garnek, aby woda zaczęła parować i w taki sposób zacząć podgrzewać masę. Gdy zrobi się ciepła, dolać pozostawioną część śmietany z mlekiem, po czym zacząć ubijać całość trzepaczką. Doprowadzić do stopniowego gęstnienia masy. Kiedy dojdzie do tego, wlać śmietanę z czekoladą. Całość pozostawić do wystygnięcia. W momencie gdy przyszłe lody będą miały temperaturę pokojową, wrzucić orzechy i zamieszać, a następnie przelać do plastikowego pojemniczka. Wsunąć pojemnik do zamrażalnika, pozostawiając go w chłodzie na 4 – 5 godzin, aż lody będą całkowicie zamrożone. Po tym czasie dzielić je do pucharków albo na plasterki i dodać odrobinę bitej śmietany przed podaniem. Smacznego!