Na osłodę i ochłodę – mus czekoladowy

Opiekun artykułu: okostella
Advertising
Na osłodę i ochłodę – mus czekoladowy

Na osłodę i ochłodę – mus czekoladowy

Moc czekolady jest zbawienna. Składnik o nazwie teobromina, który się w niej znajduje, obniża ciśnienie krwi, rozszerza naczynia krwionośne oraz pobudza czynność serca, a ponadto likwiduje toksyczne substancje z organizmu. Te kilka z wielu zalet czekolady niech staną się zachętą do eksperymentowania z nią w kuchni. Na spadek nastroju oraz na poprawę zdrowia i ochłodę proponuję zimny deser – mus czekoladowy.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

20 dag gorzkiej czekolady

trochę otartej skórki z cytryny lub odrobinę kawy

5 białek

szczyptę soli

3 łyżki cukru

1 szklankę śmietanki kremówki

  • Roztop czekoladę nad parą

    Pokrój czekoladę na mniejsze kawałki, wymieszaj z kawą bądź skórką cytrynową. Zagotuj wodę w garnku, a gdy będzie już wrzała, umieść nad nim rondelek z czekoladą.

  • Ubij pianę

    Ubij pianę

    Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. W czasie ubijania powoli dodawaj cukier.

  • Ubij na sztywno śmietankę kremówkę

    Po ubiciu zmieszaj ją z pianą z białek.

  • Dodaj czekoladę

    Dodaj czekoladę

    Do ubitej piany z białek i ubitej śmietanki powoli dodawaj płynną, ostudzoną czekoladę. Tak przygotowany mus przełóż do szklanych foremek i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem możesz ozdobić deser bitą śmietaną.