Prosty sposób przyrządzenia sorbetu ananasowego
Prosty sposób przyrządzenia sorbetu ananasowego
Sorbet to świetny zamiennik typowych lodów. Jest znacznie bardziej intensywny w smaku i orzeźwiający, co idealnie komponuje się z gorącymi dniami. Dzieje się tak, ponieważ sorbet nie powstaje na bazie mleka. Sok, woda, owoce to podstawa, a jeśli wybranym owocem będzie ananas, smak deseru wzrośnie. Jedząc go, będziesz mogła poczuć się jak w egzotycznej kawiarni na końcu świata.
Niezbędne składniki spożywcze
Smakowity sorbet ananasowy wymaga odpowiednich składników do jego przygotowania. Są to przede wszystkim:
* 1 ananas,
* 2 łyżki miodu,
* sos czekoladowy lub 1/2 czekolady,
* liście mięty.
Krok pierwszy
Świeżego, soczystego ananasa dokładnie obrać ze skórki. Pozbawić go zielonej części, po czym odciąć brązową otoczkę tak, żeby otrzymać jedynie żółty miąższ. Można, choć w przypadku sorbetu nie jest to konieczne, usunąć twardy środek ananasa.
Krok drugi
Pokrojonego na kawałki ananasa przełożyć do blendera. Zmiksować całość na gładkie piure. Może to zająć 3 – 5 minut, jednak warto postarać się uzyskać gładką masę. Posłodzić ją miodem i jeszcze raz zmiksować, łącząc składniki.
Krok trzeci
Całe piure przełożyć do pojemnika plastikowego z wieczkiem. Rozprowadzić piure po całej jego powierzchni, po czym włożyć przyszły sorbet do zamrażalnika na 2 – 3 godziny. Co 30 minut można zamieszać, żeby zapobiec tworzeniu się ewentualnych kryształków cukru.Po upływie wymaganego czasu wyjąć sorbet z zamrażalnika i podawać – na talerzykach albo w małych pucharkach z dodatkiem listków mięty, sosu czekoladowego bądź roztopionej czekolady. Sorbet, ze względu na powstanie z soczystego owocu, jest idealnym orzeźwieniem w trakcie upalnego dnia.