Jak przygotować orzeźwiający sorbet malinowy?
Jak przygotować orzeźwiający sorbet malinowy?
Owoce, jakie przynosi ze sobą lato, warto wykorzystać i przygotowywać z nich pyszne desery. Najlepiej, kiedy są one smaczne, zdrowe i orzeźwiające jednocześnie. Takie wymogi spełniają wszelkiego rodzaju sorbety, które można wykonać w domu. Jednym z lepszych jest sorbet malinowy.
Niezbędne składniki
Przyrządzenie sorbetu wymaga kilku składników, które zapewnią mu odpowiedni smak, zapach i konsystencję. Do wymaganych produktów należy:
* 50 dag malin,
* 1/2 szklanki soku malinowego,
* 1/2 cytryny,
* 3 łyżki cukru.
Do wykonania sorbetu będzie potrzebne również plastikowe pudełko z pokrywką, w którym będzie można swobodnie przetrzymywać oraz mrozić przysmak.Krok pierwszy
Maliny można delikatnie opłukać, chociaż nie jest to konieczne. Są bardzo wrażliwe i łatwo mogą ulec zniszczeniu. Trzeba obejrzeć, czy nie ma żadnych zepsutych, a następnie wrzucić wszystkie do blendera i zmiksować na gładką masę. Po uzyskaniu takiej konsystencji przygotować miskę i sitko, na które wlać mus malinowy. Przecisnąć go łyżką przez sito. Dzięki temu w sorbecie nie znajdą się drobne pestki.
Krok drugi
Malinową masę ponownie przełożyć do blendera. Dodać cukier oraz sok wyciśnięty z cytryny. Cytrynę można zastąpić limonką. Dolać sok malinowy, po czym zmiksować wszystkie składniki. Najlepiej miksować nieprzerwanie przez 2 – 3 minuty, dzięki czemu masa będzie gładsza.
Krok trzeci
Gotową masę przelać do pojemnika, przykryć wieczkiem i włożyć do zamrażalnika. Po 2 godzinach sorbet powinien zacząć zamarzać. Wtedy należy wyjąć go i wymieszać, żeby nie doszło do powstania kryształków lodu. Taką czynność trzeba powtarzać co 30 minut, aż sorbet całkowicie zamarznie.
Krok czwarty
Po 5 – 6 godzinach sorbet jest już gotowy do jedzenia. Przed przełożeniem go do pucharków warto wyjąć pojemnik z zamrażalnika i pozostawić na 5 minut, będzie łatwiejszy do nakładania. Sorbet malinowy może być podawany z różnymi dodatkami – malinami, sosem czekoladowym, sosem malinowym, miętą, jak również bez dodatków. Deser ma słodki, ale nie przesadnie, smak i bardzo dobrze orzeźwia.