Jak przygotować rabarbarowy sorbet?

Opiekun artykułu: filipmonika
Advertising
Jak przygotować rabarbarowy sorbet?

Jak przygotować rabarbarowy sorbet?

Rabarbar, który pojawia się raz w roku w sklepach i na targach warzywnych, może posłużyć do wykonywania wielu ciekawych dań. Zwłaszcza dań służących za podwieczorki. Poza ciastami i ciasteczkami z rabarbarem, można przygotować orzeźwiający sorbet. W poniższym artykule podajmy wskazówki, jak to zrobić.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przygotowanie sorbetu rabarbarowego nie jest trudne i warto się na nie zdecydować. Co więcej, nie potrzeba do tego bardzo dużej ilości składników. Niezbędne jest jedynie zebranie następujących elementów:
    * 0,5 kg rabarbaru,
    * 2 łyżki cukru,
    * 1 łyżka miodu,
    * 1/4 szklanki wody.
    Można przygotować również listki mięty do ozdoby albo herbatniki do podania wraz z wykonanym deserem.

  • Pierwszy krok

    Rabarbar dokładnie umyć pod zimną wodą, po czym pokroić na kawałki i wrzucić do garnka ze stali nierdzewnej – mniejsza szansa na przypalenie. Dodać cukier. Rozpocząć podgrzewanie, przykryć pokrywką i od czasu do czasu mieszać.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gotowanie rabarbaru powinno trwać przynajmniej 30 minut. Przez ten czas łodygi powinny całkowicie zmięknąć, a nadmiar płynów odparować. Dolać do powstałego specyfiku wody oraz miód. Wymieszać wszystko w taki sposób, żeby tworzyło jednolitą całość. Pozostawić do ostygnięcia.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Uzyskaną mieszankę przełożyć do miksera i bardzo dokładnie zmiksować. Można zacząć od szybkich obrotów, a potem przez 30 sekund miksować na wolnych. Następnie przełożyć papkę do formy albo do plastikowego pojemnika z wieczkiem. Włożyć do zamrażalnika i pozostawić na minimum 6 godzin.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Żeby sorbet nie zmienił się w kostkę lodu, co godzinę trzeba wyjąć pudełko i wymieszać jego zawartość. Dzięki temu uzyska pożądaną konsystencję.Po kilku godzinach wyjąć i nakładać do pucharków. Sorbet z rabarbaru nadaje się idealnie na upały, kiedy nie ma się ochoty na ciężkie, mączne desery i marzy się jedynie o ochłodzeniu. Jako dodatek można potraktować liście mięty, truskawki, małe herbatniki.