Prosty sposób przyrządzenia lodów z masła orzechowego

Opiekun artykułu: pww
Advertising
Prosty sposób przyrządzenia lodów z masła orzechowego

Prosty sposób przyrządzenia lodów z masła orzechowego

Lody mogą mieć bardzo nietypowe smaki. Polsce daleko do eksperymentów japońskich i przygotowywania lodów o smaku krabów, fasoli lub wodorostów, jednak to nie znaczy, że nie można wprowadzić żadnych urozmaiceń. Dla wielbicieli masła orzechowego miłą wiadomością będzie, że i ono nadaje się do wykonania lodów. Oto podpowiedź, jak to zrobić.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Zanim przejdzie się do konkretnego działania, należy przygotować niezbędne składniki spożywcze, czyli:
    * 6 łyżek masła orzechowego, niesłodzonego,
    * 2 garści orzechów ziemnych,
    * 2 szklanki śmietany kremówki 30%,
    * 1 puszkę mleka skondensowanego,
    * cukier puder,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Dobrze schłodzoną śmietankę przelać do miski. Najlepiej, aby miska również była chłodna. Dodać szczyptę soli i mikserem zacząć ubijać ją na puszystą masę. Po ubiciu odstawić miskę na bok i sięgnąć po drugą, przekładając do niej masło orzechowe oraz mleko skondensowane.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Masło oraz mleko skondensowane wymieszać, dodając dowolną ilość cukru pudru. Lody mogą być albo słodsze z posmakiem masła, albo mieć bardziej wyrazisty smak słonych orzeszków. Po wymieszaniu składników powoli, po kilka łyżek, dodawać do nich bitą śmietanę. Cały czas mieszać masę. Gdy składniki połączą się, spróbować i w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem albo miodem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Orzeszki ziemne pokroić na pół, jeśli są duże, a jeżeli są niewielkie, w całości wrzucić do uzyskanej masy śmietanowej. Wymieszać, po czym przełożyć całą masę do szczelnie zamykanego plastikowego pojemnika. Włożyć go do lodówki na 5 – 7 godzin. Od czasu do czasu można zamieszać całość, żeby nie powstały kryształki lodu. Po kilku godzinach lody są gotowe do jedzenia. Można przełożyć je do pucharków i ozdobić dowolnymi dodatkami, orzeszkami albo polewą czekoladową.