Jak przygotować sos czekoladowo-owocowy do lodów?
Jak przygotować sos czekoladowo-owocowy do lodów?
Owoce, lody, sernik – wszystkie te desery smakują dobrze zarówno same, jak i z dodatkami. Dodatkiem mogą być tak standardowe rzeczy, jak wiórki kokosowe oraz bita śmietana, jak i sos czekoladowo-owocowy domowej roboty. Nie jest niczym trudnym, może być długo przechowywany w lodówce, a jego wykorzystanie zależy tylko od własnej kreatywności.
Potrzebne składniki spożywcze
Rozpoczęcie pracy nad sosem czekoladowo-owocowym polega na przygotowaniu odpowiednich składników, które są bardzo świeże. Pośród wymaganych elementów powinny znaleźć się:
* 5 łyżek kakao,
* 5 łyżek sosu czekoladowego (kupnego),
* 1 łyżeczka cukru,
* 1 filiżanka mleka,
* 4 orzechy laskowe,
* 1/2 banana,
* owoce.
Krok pierwszy
Filiżankę mleka przelać do miseczki albo – jeśli filiżanka jest szeroka – pozostawić płyn w naczyniu. Dodać do mleka 4 łyżki kakao, zamieszać dokładnie, żeby kakao całkowicie się rozpuściło. Po wymieszaniu odstawić.
Krok drugi
Banana obrać ze skórki i zacząć kroić potrzebną połówkę. Należy go pokroić dość drobno, najlepiej poprzez przekrojenie połówki wzdłuż, a następnie każdego kawałka jeszcze na pół i w końcu wzdłuż, siekając owoc na drobne trójkąciki. Pokrojonego dokładnie banana przełożyć do miski oraz dodać drugi owoc, również pokrojony na mniejsze kawałki. Dobrze sprawdzą się truskawki albo brzoskwinie. Wsypać cukier oraz ostatnią łyżeczkę kakao – zamieszać i odstawić na 10 minut.
Krok trzeci
Sos czekoladowy wlać do kolejnej miseczki. Dolać do niego kakao z mlekiem i zacząć mieszać, żeby składniki połączyły się ze sobą. Następnie – jeżeli minęło już 10 minut – dodać do mikstury owoce razem z cukrem, Ponownie wszystko wymieszać, dodając również orzechy laskowe obrane z łupinki. Tak przygotowaną masę włożyć do lodówki na 30 minut.
Przygotowany w taki sposób sos nadaje się doskonale jako dodatek do wielu potraw deserowych – lodów, ciast – lecz także obiadowych, np. do naleśników. Zrób i zasmakuj w nim.