Jak zrobić nietypowe lody arbuzowe z alkoholem?

Opiekun artykułu: cichy
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak zrobić nietypowe lody arbuzowe z alkoholem?

Jak zrobić nietypowe lody arbuzowe z alkoholem?

O tym, że w arbuzie drzemie niezwykły potencjał, wie już niemal każdy. Jeden owoc, który wydaje się nie mieć konkretnego smaku, nadaje się dobrze do wykonania soków, koktajli, a nawet lodów. Mogą z niego powstać dwie odmiany zimnego przysmaku – lody dla każdego, smaczne i czerwone albo lody tylko dla dorosłych, do których dodawany jest alkohol. Masz ochotę na coś nietypowego? Powinieneś spróbować.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie lodów może być proste i przyjemne, jednak zanim przejdzie się do mrożenia lodowej masy, niezbędne jest przygotowanie następujących elementów:

    * 420 ml wody niegazowanej,

    * 240 ml rumu jasnego,

    * 60 ml soku z limonki,

    * 30 ml syropu miętowego,

    * 2,5 szklanki arbuza.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Syrop miętowy można zakupić w sklepie, ale można również zrobić go samodzielnie, używając do tego:

    * 1 szklanki liści mięty,

    * 1/2 szklanki cukru,

    * 1/2 szklanki wody.

    Cukier oraz wodę połączyć w jednym rondelku i podgrzewać na małym ogniu aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawić z ognia, wystudzić i dodać listki mięty. Podgrzewać ponownie, tym razem przez 20 minut, aż do zgęstnienia syropu. Na koniec odcedzić, uzyskując gładki syrop bez liści.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Arbuza pokrojonego na mniejsze części przełożyć do blendera. Dobrze zmiksować, uzyskując gładką papkę bez większych grudek. Przełożyć miksturę do shakera, a następnie dodać do niej sok z limonki, rum, 30 ml syropu miętowego. Wstrząsnąć mocno całością, aby składniki połączyły się ze sobą dobrze.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gotową masę przelać do pojemniczków do przygotowywania lodów na patyku – w dowolnym kształcie – uzupełniając do 3/4 ich wysokości. Dopełnić do krawędzi poprzez dolanie wody mineralnej. Zamieszać i wstawić całość do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wsunąć do lodów patyczki i zostawić całość w zamrażalniku na całą noc. Pozwoli to na dokładne schłodzenie się lodów. Następnego dnia wystarczy delikatnie wyjąć je z foremek i jeść, delektując się ich arbuzowo-rumowym posmakiem.