Jak zrobić nietypowe lody arbuzowe z alkoholem?
Jak zrobić nietypowe lody arbuzowe z alkoholem?
O tym, że w arbuzie drzemie niezwykły potencjał, wie już niemal każdy. Jeden owoc, który wydaje się nie mieć konkretnego smaku, nadaje się dobrze do wykonania soków, koktajli, a nawet lodów. Mogą z niego powstać dwie odmiany zimnego przysmaku – lody dla każdego, smaczne i czerwone albo lody tylko dla dorosłych, do których dodawany jest alkohol. Masz ochotę na coś nietypowego? Powinieneś spróbować.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie lodów może być proste i przyjemne, jednak zanim przejdzie się do mrożenia lodowej masy, niezbędne jest przygotowanie następujących elementów:
* 420 ml wody niegazowanej,
* 240 ml rumu jasnego,
* 60 ml soku z limonki,
* 30 ml syropu miętowego,
* 2,5 szklanki arbuza.
Pierwszy krok
Syrop miętowy można zakupić w sklepie, ale można również zrobić go samodzielnie, używając do tego:
* 1 szklanki liści mięty,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki wody.
Cukier oraz wodę połączyć w jednym rondelku i podgrzewać na małym ogniu aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawić z ognia, wystudzić i dodać listki mięty. Podgrzewać ponownie, tym razem przez 20 minut, aż do zgęstnienia syropu. Na koniec odcedzić, uzyskując gładki syrop bez liści.
Drugi krok
Arbuza pokrojonego na mniejsze części przełożyć do blendera. Dobrze zmiksować, uzyskując gładką papkę bez większych grudek. Przełożyć miksturę do shakera, a następnie dodać do niej sok z limonki, rum, 30 ml syropu miętowego. Wstrząsnąć mocno całością, aby składniki połączyły się ze sobą dobrze.
Trzeci krok
Gotową masę przelać do pojemniczków do przygotowywania lodów na patyku – w dowolnym kształcie – uzupełniając do 3/4 ich wysokości. Dopełnić do krawędzi poprzez dolanie wody mineralnej. Zamieszać i wstawić całość do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wsunąć do lodów patyczki i zostawić całość w zamrażalniku na całą noc. Pozwoli to na dokładne schłodzenie się lodów. Następnego dnia wystarczy delikatnie wyjąć je z foremek i jeść, delektując się ich arbuzowo-rumowym posmakiem.