Jak przyrządzić nietypowe lody z awokado?

Opiekun artykułu: krzempek
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak przyrządzić nietypowe lody z awokado?

Jak przyrządzić nietypowe lody z awokado?

Zielone lody niekoniecznie muszą mieć smak pistacji, jak spotyka się zazwyczaj w sklepach. Mogą mieć również oryginalny smak dojrzałego awokado oraz jego intensywny kolor. Takiego smakołyku nie dostanie się zazwyczaj w sklepie, jednak nie ma przeciwwskazań do zrobienia go w domu. Wystarczy jedynie prosta instrukcja, którą podajemy w poniższym artykule, oraz odpowiednie składniki spożywcze.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby mieć w zamrażalniku zielone lody awokado, konieczne jest przygotowanie odpowiednich, świeżych składników, a są to:

    * 2 awokado,

    * 2 łyżki miodu,

    * 1/2 szklanki mleka,

    * 1/2 laski wanilii,

    * 1 łyżeczka cukru trzcinowego,

    * 1 łyżeczka soku z cytryny.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Awokado – koniecznie dojrzałe – przeciąć na pół. Pozbyć się pestki z każdego, po czym łyżeczką wydrążyć cały miąższ z wnętrza skorupki. Jest miękki, więc jego wyjęcie oraz przełożenie do miski nie będzie stanowiło problemu. Cały miąższ skropić sokiem cytrynowym, który zapobiega ściemnieniu.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Mleko powinno być letnie lub mieć temperaturę pokojową. Dodać do niego cały miód i zacząć mieszać, cały czas spieniając. Najlepiej robić to trzepaczką, jednak jeśli nie ma się jej pod ręką, można mieszać widelcem.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Miąższ z awokado przełożyć do blendera. Dodać spienione mleko z miodem, cukier oraz ziarenka wydobyte z laski waniliowej. Wszystko razem dokładnie wymieszać, miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego rozdrobnienia się awokado i połączenia go z pozostałymi elementami spożywczymi. Gotową masę przełożyć do foremek albo do jednej prostokątnej formy i wstawić do zamrażalnika na 4 – 5 godzin. Od czasu do czasu zamieszać je widelcem, żeby nie skrystalizowały się, lecz cały czas miały kremową konsystencję.Dobrze zmrożone lody można podawać bez dodatków lub z dodatkami: polewą, posypką, orzechami.