Jak przyrządzić nietypowe lody z awokado?
Jak przyrządzić nietypowe lody z awokado?
Zielone lody niekoniecznie muszą mieć smak pistacji, jak spotyka się zazwyczaj w sklepach. Mogą mieć również oryginalny smak dojrzałego awokado oraz jego intensywny kolor. Takiego smakołyku nie dostanie się zazwyczaj w sklepie, jednak nie ma przeciwwskazań do zrobienia go w domu. Wystarczy jedynie prosta instrukcja, którą podajemy w poniższym artykule, oraz odpowiednie składniki spożywcze.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby mieć w zamrażalniku zielone lody awokado, konieczne jest przygotowanie odpowiednich, świeżych składników, a są to:
* 2 awokado,
* 2 łyżki miodu,
* 1/2 szklanki mleka,
* 1/2 laski wanilii,
* 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
* 1 łyżeczka soku z cytryny.
Pierwszy krok
Awokado – koniecznie dojrzałe – przeciąć na pół. Pozbyć się pestki z każdego, po czym łyżeczką wydrążyć cały miąższ z wnętrza skorupki. Jest miękki, więc jego wyjęcie oraz przełożenie do miski nie będzie stanowiło problemu. Cały miąższ skropić sokiem cytrynowym, który zapobiega ściemnieniu.
Drugi krok
Mleko powinno być letnie lub mieć temperaturę pokojową. Dodać do niego cały miód i zacząć mieszać, cały czas spieniając. Najlepiej robić to trzepaczką, jednak jeśli nie ma się jej pod ręką, można mieszać widelcem.
Trzeci krok
Miąższ z awokado przełożyć do blendera. Dodać spienione mleko z miodem, cukier oraz ziarenka wydobyte z laski waniliowej. Wszystko razem dokładnie wymieszać, miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego rozdrobnienia się awokado i połączenia go z pozostałymi elementami spożywczymi. Gotową masę przełożyć do foremek albo do jednej prostokątnej formy i wstawić do zamrażalnika na 4 – 5 godzin. Od czasu do czasu zamieszać je widelcem, żeby nie skrystalizowały się, lecz cały czas miały kremową konsystencję.Dobrze zmrożone lody można podawać bez dodatków lub z dodatkami: polewą, posypką, orzechami.