Jak szybko zrobić mrożony jogurt brzoskwiniowy?
Jak szybko zrobić mrożony jogurt brzoskwiniowy?
Mrożony jogurt to jeden z największych przysmaków. Zazwyczaj można go kupić w kawiarni, w specjalnych punktach, które oferują ten smakołyk. Jest ich jednak niewiele, dlatego najlepiej zakasać rękawy i rozpocząć domową produkcję mrożonego jogurtu, szybką i przynoszącą wyśmienite efekty. Spróbuj, korzystając z naszego sprawdzonego przepisu.
Potrzebne składniki spożywce
Wykonanie mrożonego jogurtu o smaku brzoskwiniowym wymaga zebrania zawczasu następujących produktów:
* 4 szklanki brzoskwiń,
* 3 łyżki miodu,
* 1 łyżeczka soku cytrynowego,
* 1/2 jogurtu naturalnego.
Krok pierwszy
Brzoskwinie umyć, a następnie obrać cienko ze skórki. Przekroić na pół i pozbyć się pestek, po czym pokroić na niewielkie kawałki. Przesypać do miski i bardzo dobrze schłodzić w lodówce. Jeżeli ma się malakser o dużej mocy, można zamrozić brzoskwinie bez ryzyka uszkodzenia sprzętu. Im zimniejsze owoce, tym lepiej. Jogurt również schłodzić.
Krok drugi
Gdy brzoskwinie staną się bardzo zimne, wyjąć je z lodówki i przełożyć je do misy malaksera. Dołożyć do niej silnie schłodzony jogurt, sok z cytryny oraz miód. Miód można z powodzeniem zastąpić syropem z agawy, który jest mniej kaloryczny. Zacząć mieszać wszystkie składniki, stopniowo łącząc je do wyglądu gładkiej masy bez grudek oraz kawałków owoców. Jeśli masa nie jest odpowiednio słodka – dosłodzić.
Krok trzeci
Zaletą jogurtu w 5 minut jest możliwość zjedzenia go zaraz po przygotowaniu. Nie trzeba czekać kilku godzin, aż się zamrozi, mieszać w trakcie przygotowywania, jak przy lodach domowej roboty. Wystarczy przełożyć masę brzoskwiniową z malaksera do pucharów ozdobnych i podawać. Przed zaserwowaniem można w dowolny sposób ozdobić deser – posypką, owocami, odrobiną śmietanki, cukierkami, suszonymi owocami, wedle własnego uznana oraz smaku. Tak wykonany jogurt z pewnością będzie jednym z ulubionych dań gości oraz domowników.