Jak przygotować pyszny sorbet cytrynowy?
Jak przygotować pyszny sorbet cytrynowy?
Latem niezbędne są desery i napoje przynoszące orzeźwienie. Im dłużej trwa upał, tym ciężej się nim cieszyć, jednak mając coś na ochłodę, można to znieść. Dobrym podwieczorkiem chłodzącym jest sorbet cytrynowy. Lekko kwaśny, zimny i możliwy do wykonania w domu. Oto przepis.
Potrzebne elementy
Aby móc wykonać dobry sorbet, niezbędne są pewne składniki spożywcze. Zebranie ich pozwala rozpocząć przygotowanie deseru. Potrzebne będą do tego:
* 1 szklanka wody,
* 1/2 szklanki wody mineralnej,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki soku z cytryny,
* skórka z 1 cytryny,
* cytryna do dekoracji.Krok pierwszy
Skórkę z 1 cytryny zetrzeć na średnich oczkach albo posiekać bardzo drobno. Przesypać do rondelka i dolać wody oraz cukru. Zamieszać, po czym postawić całość na gazie. Składniki doprowadzić do wrzenia, gotując cały czas na małym ogniu, a po rozpoczęciu wrzenia gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć z pieca i odstawić na bok do całkowitego ochłodzenia.
Krok drugi
W misce z wysokim brzegiem wymieszać wodę mineralną, sok wyciśnięty z cytryną oraz przygotowany i ochłodzony syrop cytrynowy. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Można pomóc sobie mikserem albo blenderem, miksując wszystkie elementy przez 5 – 10 minut. Masa powinna być jak najbardziej gładka.
Krok trzeci
Przygotowaną masę przelać do foremki metalowej – takiej jak do ciasta – albo do pojemnika plastikowego z pokrywką. Włożyć do zamrażalnika na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć pojemnik i ponownie zmiksować albo przemieszać łyżką. Dzięki temu uzyska się sorbet, a nie kostkę lodu.Włożyć ponownie do zamrażalnika na 4 godziny. Co 1 godzinę wyjmować i mieszać, dzięki czemu sorbet będzie znacznie delikatniejszy.
Krok czwarty
Po upływie odpowiedniego czasu sorbet jest gotowy do podawania. Po nałożeniu go do pucharków można ozdobić go skórką z cytryny, plasterkami cytryny albo cytrynowym sokiem, jednak wtedy będzie bardziej słodki niż orzeźwiający. Dobrze komponuje się również z dodatkiem listków mięty.