Ciekaw sposób na wodne lody truskawkowo-pomarańczowe
Ciekaw sposób na wodne lody truskawkowo-pomarańczowe
Lody na bazie mleka to nie jedyne lody, o jakich wykonanie można się pokusić we własnym domu. Szybkie, proste i bardzo orzeźwiające są lody wodne, które stanowią doskonałą przekąskę na najbardziej upalne dni. Dodatkowo sprawdzają się jako „coś” słodkiego i smacznego w czasie diety odchudzającej. W końcu powstają na bazie wody.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby zrobić dobre lody wodne, należy zadbać o dobre składniki spożywcze, wśród których muszą znaleźć się:
* 10 truskawek,
* 4 pomarańcze,
* 3 łyżki cukru.
Przyda się również silikonowy albo plastikowy pojemnik do lodów na patyku, który można zakupić w sklepach gospodarstwa domowego albo w sklepach internetowych.
Krok pierwszy
Truskawki dokładnie umyć. Wszystkie szypułki wyrwać, a same owoce pokroić na plasterki. Wrzucić do blendera, miksując je na gładką papkę lub nawet na gęsty sos. Pomarańcze wyczyścić pod wrzątkiem i przekroić na pół. Używając wyciskarki do owoców, wycisnąć cały sok.
Krok drugi
Do soku pomarańczowego dodać 1,5 łyżki cukru. Mieszać aż do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści. Gdy do tego dojdzie, włożyć sok do lodówki i zająć się dokończeniem piure truskawkowego. Wsypać do niego 1 łyżkę cukru i jeszcze raz zmiksować.
Krok trzeci
Truskawkowy mus przelać do pojemniczka na lody. Do każdej dziurki równą porcję, żeby przyszłe lody wyglądały mniej więcej jednakowo. Włożyć na 1 godzinę do lodówki, a następnie zalać sokiem pomarańczowym i ponownie włożyć do zamrażalnika, jednak tym razem na 2 godziny. Po tym czasie deser powinien być gotowy.Mocno zamrożone lody wyciągać ostrożnie z pojemniczków, po czym od razu zjadać, ciesząc się miłym ochłodzeniem całego organizmu. Poza pomarańczami i truskawkami można korzystać również z innych owoców, tworząc lody.