Tort lodowy – idealny na lato

Opiekun artykułu: edziucha
Advertising
Tort lodowy – idealny na lato

Tort lodowy – idealny na lato

Latem zazwyczaj nie ma się ochoty na ciasta z kremem i grube biszkopty. Jednak gdy przychodzi ochota na coś słodkiego albo zbliżają się urodziny, chce się podać coś smacznego. W takiej sytuacji można z powodzeniem przygotować tort lodowy, który jest jednocześnie słodki i zimny. Idealny deser na upał. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Prezentowany przepis jest wyjątkowy, ponieważ zakłada stworzenie tortu, który składa się ze spodu oraz masy lodowej. Do jednego i drugiego potrzebne są odpowiednie składniki. Na spód potrzebne są:
    * 280 g herbatników,
    * 150 g masła,
    * 4 łyżki kakao,
    * 1/4 szklanki mleka.
    Do masy lodowej niezbędne będą:
    * 200 g masy kajmakowej,
    * 50 g gorzkiej czekolady,
    * 1 kg lodów waniliowych,
    * 1 szklanka orzechów,
    * 2 batony typu Snickers.

  • Pierwszy krok

    Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do robota kuchennego lub do miski, jeśli będzie się używało miksera. Pokruszyć do niego herbatniki, dodać mleko i kakao, po czym miksować aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Z masy powinno się dać ulepić kulę.Kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, rozłożyć ją w okrągłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą, zostawiając kawałek do dekoracji.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Batoniki pokroić na mniejsze części, czekoladę połamać albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotowane lody podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z kawałkami czekolady, natomiast drugą z orzechami.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Na przygotowany wcześniej spód rozłożyć lody z czekoladą. Następnie na ich całej powierzchni rozsmarować masę kajmakową. Posypać kawałkami batoników i dopiero wtedy nałożyć lody wymieszane z orzechami. Posypać wierzch pozostawionym fragmentem spodu, można rozsypać go na całej powierzchni lub tylko na środku, wedle uznania.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Wypełnioną formę włożyć do zamrażalnika. Żeby tort osiągnął dobrą konsystencję i nie roztopił się w 2 minuty po podaniu, należy potrzymać go w chłodzie przez całą noc. Przed podaniem można dodatkowo posypać orzechami albo wiórkami kokosowymi.