Tort lodowy – idealny na lato
Tort lodowy – idealny na lato
Latem zazwyczaj nie ma się ochoty na ciasta z kremem i grube biszkopty. Jednak gdy przychodzi ochota na coś słodkiego albo zbliżają się urodziny, chce się podać coś smacznego. W takiej sytuacji można z powodzeniem przygotować tort lodowy, który jest jednocześnie słodki i zimny. Idealny deser na upał. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis.
Co jest potrzebne?
Prezentowany przepis jest wyjątkowy, ponieważ zakłada stworzenie tortu, który składa się ze spodu oraz masy lodowej. Do jednego i drugiego potrzebne są odpowiednie składniki. Na spód potrzebne są:
* 280 g herbatników,
* 150 g masła,
* 4 łyżki kakao,
* 1/4 szklanki mleka.
Do masy lodowej niezbędne będą:
* 200 g masy kajmakowej,
* 50 g gorzkiej czekolady,
* 1 kg lodów waniliowych,
* 1 szklanka orzechów,
* 2 batony typu Snickers.Pierwszy krok
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do robota kuchennego lub do miski, jeśli będzie się używało miksera. Pokruszyć do niego herbatniki, dodać mleko i kakao, po czym miksować aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Z masy powinno się dać ulepić kulę.Kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, rozłożyć ją w okrągłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą, zostawiając kawałek do dekoracji.
Drugi krok
Batoniki pokroić na mniejsze części, czekoladę połamać albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotowane lody podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z kawałkami czekolady, natomiast drugą z orzechami.
Trzeci krok
Na przygotowany wcześniej spód rozłożyć lody z czekoladą. Następnie na ich całej powierzchni rozsmarować masę kajmakową. Posypać kawałkami batoników i dopiero wtedy nałożyć lody wymieszane z orzechami. Posypać wierzch pozostawionym fragmentem spodu, można rozsypać go na całej powierzchni lub tylko na środku, wedle uznania.
Czwarty krok
Wypełnioną formę włożyć do zamrażalnika. Żeby tort osiągnął dobrą konsystencję i nie roztopił się w 2 minuty po podaniu, należy potrzymać go w chłodzie przez całą noc. Przed podaniem można dodatkowo posypać orzechami albo wiórkami kokosowymi.