Przepis na klasyczne brownie
Przepis na klasyczne brownie
Brownie to charakterystyczne, mocno czekoladowe ciasto, którego nazwa pochodzi od jego koloru. To rodzaj ciężkiego, gliniastego wypieku, który kojarzy się z zakalcem. Moda na brownie przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych. To właśnie tam chętnie piecze się tego typu ciasta, a następnie kroi na dość duże kwadraty i w takiej formie podaje. Wariacji na temat brownie nie brakuje, łącznie z jego wersją robioną z białej czekolady. Poniższy przepis jednak pokaże wam, jak zrobić klasyczne, czekoladowe brownie z niewielką ilością orzechów. Może być ono dla was bazą i zachętą do kulinarnych eksperymentów, ale bez dodatków również smakuje wybornie.
Proporcje na małą blachę (np. 23 x 23):
Przygotowanie ciasta
Do garnka nalej wodę i wstaw go na ogień. Następnie połóż na nim miskę. Czekoladę pokrusz, masło pokrój i razem włóż do miski – należy dokładnie je rozpuścić w kąpieli wodnej. Mieszaj masło oraz czekoladę aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Potem zdejmij miskę z ognia i odstaw na chwilę do ostygnięcia (masa nie może być gorąca w chwili mieszania z jajkami). Jajka należy ubić, a następnie, nie przestając ubijać, bardzo powoli i stopniowo dorzucać do nich cukier oraz mąkę. Kiedy skończysz ubijanie, wymieszaj delikatnie masę jajeczną z masą czekoladową, dorzuć do nich posiekane włoskie orzechy i ponownie zamieszaj, żeby fragmenty orzechów rozłożyły się równomiernie.
Pieczenie
Przelej ciasto do wyłożonej papierem lub natłuszczonej małej formy i piecz je w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 – 25 minut. Potem pozostaw upieczone brownie do wystygnięcia.
Serwowanie
Klasyczne brownie możesz posypać cukrem pudrem albo podać z gałką lodów, bitą śmietaną czy też łyżką kwaśnej konfitury. Smacznego!