Sposoby na smaczne wykorzystanie orzechów włoskich
Sposoby na smaczne wykorzystanie orzechów włoskich
Jeśli mielibyśmy powiedzieć, które orzechy są w Polsce najpopularniejsze, z pewnością większość z nas wskazałaby na pyszne orzechy włoskie. To idealny przysmak na drugie śniadanie, a także jako dodatek do wielu potraw, również tych wytrawnych. To roślina, do której często mamy nieograniczony dostęp, gdyż rośnie na naszych podwórkach lub działkach naszych dziadków. Zresztą, nawet gdyby tak nie było, jest to zdecydowanie jeden z najtańszych rodzajów orzechów i możemy go spotkać praktycznie na każdym targu oraz w większości sklepów. Sprawdź koniecznie, jakie są właściwości orzecha włoskiego, dlaczego warto go jeść oraz jak go wykorzystać w kuchni. Smacznego!
Właściwości orzecha
Z pewnością słyszałaś już, że orzechy, a także nasiona słonecznika czy pestki dyni to bardzo kaloryczne przekąski. Orzechy włoskie nie odbiegają od tej reguły, a można nawet powiedzieć, że inne tego typu przysmaki biją na głowę. W 100 gramach orzechów znajduje się ponad 600 kalorii, czyli mniej więcej 1/3 dziennego zapotrzebowania dla kobiety, która nie jest zbyt aktywna fizycznie. Może ci się to wydawać nieprawdopodobne, ale jeśli spojrzysz na to, czego dostarczają orzechy włoskie, sama zrozumiesz, skąd ich wysoka kaloryczność. Po pierwsze, orzechy składają się w dużej mierze z tłuszczów, ale co najważniejsze, tych korzystnych dla naszego zdrowia. Po drugie zaś, są również źródłem białka. Jak sama widzisz, są one bardzo potrzebne w diecie, a zwłaszcza tych osób, które nie przepadają za rybami oraz owocami morza. Dodatkowo, powinny spożywać je wszystkie osoby, które muszą wspomóc swoją pamięć i koncentrację. Orzechy włoskie maja bowiem bardzo pozytywne działanie na funkcjonowanie mózgu. Wszak nie bez powodu mają one taki a nie inny kształt, prawda?
Masło orzechowe
Jeśli kiedyś jadłaś lub przygotowywałaś masło orzechowe, to na pewno wiesz, iż powstaje ono z orzeszków ziemnych. Można jednak zamieniać je na ulubiony rodzaj orzechów, a więc w tym przypadku postawimy na te włoskie. Będziesz potrzebowała:
* 500 gram orzechów włoskich bez łupiny (samych jadalnych nasion),
* 2 łyżki dobrej jakości oleju lub rozpuszczonego masła,
* 2 łyżki miodu,
* dużą szczyptę soli.
Przygotowanie masła orzechowego jest banalnie proste i wcale nie jest czasochłonne. Wystarczy, że na suchej patelni lub w piekarniku podprażysz orzechy (po podprażeniu możesz usunąć z nich skórki, ale jeśli orzechy nie są młode, nie jest to konieczne), a potem zmiksujesz je na gładko z resztą składników. Masło należy przechowywać w szklanym słoiku w lodówce.Odżywcze śniadanie
Tak, jak już zostało wspomniane, orzechy włoskie są źródłem wartościowego białka, a na dodatek poprawiają koncentrację. Są więc idealnym dodatkiem do śniadania, zwłaszcza dla ucznia czy studenta. Można dodawać je więc do musli, ale również zmiksować je na proszek i dodać do koktajlu bananowego. Będziesz potrzebowała:
* 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego łagodnego,
* 50 gram sproszkowanych orzechów włoskich,
* 1 dojrzałego banana,
* 1 łyżeczkę miodu.
Całość zmiksuj i wymieszaj. Śniadanie gotowe.Sałatka z orzechami włoskich
Był już czas na słodkie smarowidło oraz równie słodkie śniadanie, a teraz czas przejść do wytrawnej wersji orzechów włoskich. Można ich bowiem użyć jako chrupiącego dodatku do sałatki – ich smak przełamie słodycz ananasa i ostrość majonezu.Będziesz potrzebowała:
* 1 podwójną pierś z kurczaka,
* 1 puszkę ananasów w plastrach,
* 1 puszkę kukurydzy,
* sól i pieprz,
* 3 duże łyżki majonezu,
* 150 gram podprażonych orzechów.
Kurczaka ugotuj w posolonej wodzie. Następnie pokrój go w kostkę. W kostkę pokrój także odsączone plastry ananasa. Wrzuć te składniki do miski, dodaj kukurydzę i majonez. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp sałatkę podprażonymi orzechami włoskimi.