Przepis na batoniki z płatkami czekoladowymi

Opiekun artykułu: justk
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Przepis na batoniki z płatkami czekoladowymi

Przepis na batoniki z płatkami czekoladowymi

Dzieci uwielbiają wszelkie słodkości, zwłaszcza jeśli są one oblane czekoladą. Dlatego też przepadają za zbożowymi kulkami czekoladowymi pływającymi w mleku. Można połączyć te dwa elementy i stworzyć pyszne i chrupiące domowe batoniki, które świetnie będą nadawać się na drugie śniadanie, podwieczorek czy przekąskę po obiedzie. Poniżej znajdziesz na nie przepis.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

¼ szklanki mleka

2 tabliczki czekolady o różnym smaku (mleczna, biała lub gorzka)

75 g czekoladowych kulek lub płatków zbożowych śniadaniowych

folia aluminiowa

¼ szklanki mleka 2 tabliczki czekolady o różnym smaku (mleczna, biała lub gorzka) 75 g czekoladowych kulek lub płatków zbożowych śniadaniowych folia aluminiowa
Warto zapamiętać:

Pamiętaj, że podany czas nie obejmuje chłodzenia w zamrażarce.

  • Rozpuszczanie czekolady

    Dwie tabliczki czekolady połam na mniejsze kawałki. Będziesz rozpuszczać ją w kąpieli wodnej. Do garnka nalej wody i ustaw go na ogniu. Połóż na nim miskę i do niej wsyp kostki czekolady. Kiedy już się rozpuszczą, dolej do niej około trzech łyżek mleka, aby trochę rozcieńczyć masę czekoladową (nie może być bardzo gęsta, ale nie przesadź, bo nie może też być zbyt rzadka).

  • Masa z płatkami

    Kiedy uznasz, że czekolada z mlekiem ma odpowiednią konsystencję, dodaj do niej płatki i wymieszaj je z masą. Płatki wsypuj stopniowo i kiedy uznasz, że jest ich już wystarczająco dużo, nie wsypuj reszty przewidzianej porcji. Wszystko zależy od twojego gustu.

  • Formowanie batoników

    Formowanie batoników

    Blaszkę wykładamy folią aluminiową i umieszczamy w niej masę czekoladową z płatkami. Musimy rozprowadzić ją po całej blaszce, żeby uzyskać równą powierzchnię. Następnie blachę przykrywamy kawałkiem folii, ale uwaga: tak, żeby folia nie dotknęła masy z płatkami. Następnie wkładamy ją do zamrażarki na całą noc. Rano wyjmujemy foremkę i kroimy nasze zamrożone batoniki. Są już gotowe do zjedzenia. Smacznego!