Jak przygotować domowe masło orzechowe?

Opiekun artykułu: pannamadonna
Advertising
Jak przygotować domowe masło orzechowe?

Jak przygotować domowe masło orzechowe?

Masło orzechowe jest pysznym, lekko słonym smakołykiem wykonywanym z orzeszków ziemnych. Można je z powodzeniem znaleźć w sklepie, zarówno z kawałkami orzechów, jak i bez lub zrobić samodzielnie w domu. Chociaż brzmi to zaskakująco, jest to nie tylko możliwe, ale i całkiem proste, a do tego pozwala na włączenie do masła ulubionych dodatków.

Advertising
Advertising
  • Krok pierwszy: orzechy

    Krok pierwszy: orzechy

    Patrząc na opakowanie masła orzechowego zakupionego w sklepie, można mieć wrażenie, że do jego przygotowania potrzeba wielu składników. Jest to jednak mylące, ponieważ wystarczy jedynie odpowiednia ilość orzeszków ziemnych. Można zakupić ich dowolną ilość lub w paczkach po 1 kilogram. Mogą one być solone, niesolone, z miodem, a nawet mieszanka orzechowa, dzięki czemu domowe masło będzie miało niepowtarzalny smak.

  • Krok drugi: mielenie orzechów

    Krok drugi: mielenie orzechów

    W zależności od chęci można mielić od razu 0,5 kilograma owoców lub 2 szklanki. Na początek warto zrobić mniej i zobaczyć, czy wyjdzie zgodne z oczekiwaniami, a następnie wykonać kolejne porcje. Trzeba mieć również na uwadze, że masło domowej roboty może być przechowywane maksymalnie miesiąc, więc jeżeli zrobi się go za wiele zmarnuje się czas i orzechy. Szczególnie za pierwszym razem lepiej zrobić mniej.Do zmiksowania orzechów wystarczy malakser, robot kuchenny lub nawet blender z funkcją ostrzy, które są w stanie dokładnie zmielić orzechy. Wsypuje się je do pojemnika i ustawia urządzenie na maksymalne obroty (najwyższą moc).

  • Krok trzeci: fazy mielenia

    Krok trzeci: fazy mielenia

    Mielenie orzeszków to etap, któremu trzeba poświęcić trochę czasu, aby uzyskać idealne w smaku oraz konsystencji masło orzechowe. Na początku trzeba doprowadzić orzeszki do całkowitego rozdrobnienia. Im drobniejsze, tym lepsze. Mleć należy bez przerwy, aż z orzechów zacznie powstawać gęsta masa. W tym momencie co jakiś czas warto zatrzymać malakser, aby osiadające na ściankach sprzętu orzeszki włączyć do masy. Po uzyskaniu z orzechów proszku w jasnym kolorze nie należy przerywać mielenia. Cały czas trzeba poddawać orzechy działaniu malaksera, aż proszek zacznie zmieniać się w gęstą masę. Z masy orzechy przejdą do stanu zbitej kuli, która pod działaniem malaksera zacznie zmieniać się w masło o jasnobrązowej konsystencji.

  • Krok czwarty: przechowywanie masła

    Krok czwarty: przechowywanie masła

    Gotowe masło ma jasną konsystencję, jest gładkie i łatwe do nakładania na kanapki. Zanim wyciągnie się zawartość malaksera i przełoży ją do słoików, można dodatkowa posolić masę, dodać cynamonu, czekolady oraz kawałków orzeszków, żeby chrupały w czasie jedzenia. Po wymieszaniu masła z dodatkowym składnikiem przekłada się je do słoika i szczelnie zakręca. Najlepiej przechowywać je w lodówce. Może w niej przeleżeć aż do 30 dni, jednak od czasu do czasu warto zamieszać je w słoiku, gdyż po pewnym czasie może zacząć oddzielać się warstwa oleju.