Jak przygotować czekoladę plastyczną?
Jak przygotować czekoladę plastyczną?
Czekolada plastyczna jest bardzo praktyczna, zwłaszcza jeżeli chętnie ozdabia się torty, ciastka albo szykuje inne dekoracje deserowe. W takiej sytuacji można przygotować plastyczną czekoladę samodzielnie, bez konieczności kupowania masy w paczkach. Bywa ona dość droga i nie zawsze wystarcza jej na pokrycie całego deseru. W poniższym artykule przedstawiamy przepis, pozwalający na uzyskanie dekoracyjnej masy.
Jakich składników potrzeba?
Wykonanie masy jest możliwe, jeżeli wcześniej przygotuje się wszystkie, niezbędne elementy. Wśród nich potrzebne są:
* 2,5 szklanki ciemnej czekolady,
* 1/4 szklanki cukru,
* 1/3 szklanki syropu kukurydzianego,
* 3 łyżki wody.Krok pierwszy
Do rondla przelać wodę, dodać cukier i syrop kukurydziany. Postawić garnek na gazie i mieszać od czasu do czasu. Doprowadzić do zagotowania się mikstury, po czym gotować ją przez 2 minuty. Cukier powinien być bardzo dobrze rozpuszczony.
Krok drugi
Czekoladę bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miseczki i zalać syropem cukrowym. Pozostawić na 1 minutę, a następnie zacząć mieszać – najlepiej plastikową łopatką – mieszać, upewniając się cały czas, że czekolada jest dobrze rozpuszczona.
Po całkowitym wymieszaniu składników, wylać czekoladę na matę silikonową albo pergaminową.
Krok trzeci
Kiedy masa już lekko przestygnie, zacząć ją ugniatać. Gnieść, dopóki nie stanie się bardziej elastyczna. Wtedy owinąć ją workiem aluminiowym i wstawić do lodówki na 3 – 4 godziny. Po tym czasie wyjąć masę z folii i po raz kolejny zacząć ugniatać, aż będzie ponownie miękka i bardzo elastyczna. Gdy uzyska się taki efekt, to znak, że czekolada jest gotowa i można jej używać do wykonywania ozdób.