Właściwości gorzkiej czekolady

Opiekun artykułu: mazuras
Advertising
Właściwości gorzkiej czekolady

Właściwości gorzkiej czekolady

Czekolada jest lubianym i znanym smakołykiem. Jej słodki smak oraz liczne nadzienia sprawiają, że kawałek czekolady potrafi urozmaicić dzień i poprawić nastrój. Niestety mleczna lub z dodatkami jest również tucząca. Zjedzenie jej raz na jakiś czas nie powoduje żadnych przykrych konsekwencji, jednak codzienne jedzenie powoduje przyrost wagi. Z tego powodu lepiej zastąpić słodką czekoladę gorzką, która ma liczne zalety dla zdrowia.

Advertising
Advertising
  • Dawka energii

    Dawka energii

    Nie raz w czasie całego dnia, zwłaszcza wypełnionego pracą oraz licznymi wrażeniami, odczuwa się spadek energii. Nagła senność, zmęczenie, niechęć do kolejnych czynności. Gorzka czekolada może pomóc w poprawieniu nastroju oraz przywróceniu zachwianej równowagi energetycznej. Już jedna kostka wystarcza, żeby poczuć się lepiej. Dzieje się tak dzięki magnezowi, żelazu i potasowi, które znajdują się w niej w bardzo dużej ilości, większej niż w mlecznej czekoladzie. Z tego powodu warto mieć kostkę lub kilka kostek tego smakołyku zawsze przy sobie, w plecaku albo w szufladzie w biurku.

  • Przeciwko zakrzepom

    Przeciwko zakrzepom

    Ze względu na to, że czekolada kojarzy się głównie ze słodkimi przekąskami, przed którymi ostrzegają lekarze, ciężko uwierzyć, że może działać dobrze na układ krwionośny. Jednak tak właśnie jest. W gorzkiej czekoladzie znajduje się mnóstwo flawonoidów. Są to w pełni naturalne substancje, które chronią przed zakrzepami i miażdżycą, a nawet przed złym cholesterolem oraz jego narastaniem. Regulują również napięcie mięśni, co jest szczególnie istotne dla osób, które cierpią na niespodziewane i bolesne skurcze wywołane brakiem magnezu we krwi. Dodatkową zaletą flawonoidów z czekolady jest fakt, że nie pozwalają one na powstawanie skrzepów, które mogłyby dostać się żyłami do mózgu i powodować udar.

  • Dobre dla nerek

    Dobre dla nerek

    Osoby, które często cierpią na infekcje dróg moczowych oraz problemy z nerkami, powinny przynajmniej raz dziennie jeść kawałek gorzkiej czekolady. Ma ona lekkie działanie moczopędne, więc jest w stanie oczyścić organizm z toksyn, a jednocześnie pobudzić nerki do pracy. Jest to bardzo istotne dla całości pracy organizmu, a dodatkowo pozwala na uniknięcie poważniejszych chorób i infekcji tego rejonu ciała, które są zazwyczaj czasochłonne do wyleczenia. Działanie takie zawdzięcza się związkowi zwanemu teobrominą.

  • Dla mózgu

    Dla mózgu

    Żeby dobrze pracować, mózg potrzebuje wielu składników. Wśród nich znajdują się żelazo, magnez, potas, a także cukier, który stanowi istotny budulec mózgu oraz pobudzenie dla procesów myślowych. Wszystko to znajduje się w gorzkiej czekoladzie, która jest w stanie pobudzić do działania każdy umysł, dostarczając do niego niezbędnych składników. Dodatkowo zawiera piazynę, która jest istotnym elementem podczas przeprowadzania procesów myślowych, ułatwia zapamiętywanie oraz koncentrację. Warto mieć tabliczkę czekolady tego typu przy sobie w czasie zwiększonego wysiłku umysłowego, np. w czasie przygotowywania do egzaminów.