Jak przygotować czekoladki w 10 minut?

Opiekun artykułu: kamilg
Advertising
Jak przygotować czekoladki w 10 minut?

Jak przygotować czekoladki w 10 minut?

Wykonanie czekolady wydaje się pracochłonnym procesem, który wymaga odpowiedniego sprzętu, składników i wiele pracy. Okazuje się jednak, że nie jest to prawda, gdyż smaczną czekoladę można wykonać już w 10 minut. Jest to dobra informacja dla wszystkich wielbicieli czekolady oraz dla rodziców dzieci, które często domagają się słodkości. Poniżej przedstawiamy sposób wykonania szybkiego deseru.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do wykonania smacznej czekolady potrzebne będą odpowiednie składniki, czyli:
    * 200 g mleka w proszku,
    * 1 szklanka cukru,
    * 1/2 szklanki wody,
    * 1/4 szklanki kakao,
    * 50 g masła,
    * ekstrakt waniliowy lub rumowy,
    * orzechy, rodzynki (wedle uznania).

  • Pierwszy krok

    W rondlu lub większym garnku podgrzać wodę z cukrem. Cukier powinien dokładnie rozpuścić się w wodzie, tworząc lekki syrop. Doprowadzić go do wrzenia i gotować, aż zacznie gęstnieć.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gdy syrop zacznie lekko się ciągnąć, wyłączyć gaz i dodać masło, zamieszać, a następnie wsypać kakao. Zacząć mieszać, najlepiej silikonową łyżką, żeby nic nie przywierało. W masie nie powinno być grudek, więc należy używać łyżki tak długo, aż rozbije się je wszystkie.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Wsypać mleko w proszku i nadal mieszać, łącząc je z pozostałymi składnikami. Energicznie mieszać, aż powstanie gładka, brązowa, nieco ciężka masa. Po jej przygotowaniu posmarować masłem szklane naczynie, np. żaroodporne, o dowolnym kształcie i przełożyć do niego masę czekoladową. Rozsmarować ją po całej powierzchni naczynia.Zanim przełoży się ją do naczynia, można dosypać do masy orzechy albo rodzynki, albo jedno i drugie lub dowolne dodatki. Domowa czekolada ma tę zaletę, że można przygotować ją z dodatkami różnego rodzaju.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Masę przełożoną do naczynia żaroodpornego należy od razu pokroić w kostki. Można ją pozostawić do lekkiego zastygnięcia albo zjadać od razu. W temperaturze pokojowej czekolada może być przechowywana przez tydzień.