Jak przygotować czekoladki w 10 minut?
Jak przygotować czekoladki w 10 minut?
Wykonanie czekolady wydaje się pracochłonnym procesem, który wymaga odpowiedniego sprzętu, składników i wiele pracy. Okazuje się jednak, że nie jest to prawda, gdyż smaczną czekoladę można wykonać już w 10 minut. Jest to dobra informacja dla wszystkich wielbicieli czekolady oraz dla rodziców dzieci, które często domagają się słodkości. Poniżej przedstawiamy sposób wykonania szybkiego deseru.
Niezbędne składniki
Do wykonania smacznej czekolady potrzebne będą odpowiednie składniki, czyli:
* 200 g mleka w proszku,
* 1 szklanka cukru,
* 1/2 szklanki wody,
* 1/4 szklanki kakao,
* 50 g masła,
* ekstrakt waniliowy lub rumowy,
* orzechy, rodzynki (wedle uznania).Pierwszy krok
W rondlu lub większym garnku podgrzać wodę z cukrem. Cukier powinien dokładnie rozpuścić się w wodzie, tworząc lekki syrop. Doprowadzić go do wrzenia i gotować, aż zacznie gęstnieć.
Drugi krok
Gdy syrop zacznie lekko się ciągnąć, wyłączyć gaz i dodać masło, zamieszać, a następnie wsypać kakao. Zacząć mieszać, najlepiej silikonową łyżką, żeby nic nie przywierało. W masie nie powinno być grudek, więc należy używać łyżki tak długo, aż rozbije się je wszystkie.
Trzeci krok
Wsypać mleko w proszku i nadal mieszać, łącząc je z pozostałymi składnikami. Energicznie mieszać, aż powstanie gładka, brązowa, nieco ciężka masa. Po jej przygotowaniu posmarować masłem szklane naczynie, np. żaroodporne, o dowolnym kształcie i przełożyć do niego masę czekoladową. Rozsmarować ją po całej powierzchni naczynia.Zanim przełoży się ją do naczynia, można dosypać do masy orzechy albo rodzynki, albo jedno i drugie lub dowolne dodatki. Domowa czekolada ma tę zaletę, że można przygotować ją z dodatkami różnego rodzaju.
Czwarty krok
Masę przełożoną do naczynia żaroodpornego należy od razu pokroić w kostki. Można ją pozostawić do lekkiego zastygnięcia albo zjadać od razu. W temperaturze pokojowej czekolada może być przechowywana przez tydzień.