Batoniki z Nutelli dla dzieci – jak zrobić?
Batoniki z Nutelli dla dzieci – jak zrobić?
Dawanie dzieciom słodyczy każdego dnia nie jest najlepszym pomysłem, jednak nie da się ukryć, że słodki smak jest ulubionym smakiem dzieci. W takiej sytuacji warto połączyć przyjemność i zdrowie, przygotowując dla pociechy batoniki na bazie Nutelli, jednak z korzystnymi dla dziecka dodatkami. Oto pomysł.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby przyrządzić smaczne batoniki, po które chętnie sięgną najmłodsi, niezbędne jest przygotowanie następujących składników:
* 2 szklanki płatków owsianych,
* 1,75 szklanki mąki,
* 3/4 szklanki brązowego cukru,
* 1/2 szklanki śmietany 30%,
* 150 g czekolady gorzkiej,
* 250 g masła,
* 6 łyżek Nutelli,
* 2 łyżeczki cukru waniliowego,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia.Krok pierwszy
Przed rozpoczęciem mieszania składników rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie w dużej misce połączyć ze sobą płatki owsiane, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką.
Krok drugi
Masło posiekać i dodać do pozostałych składników. Zacząć ucierać – nie ugniatać – rękami, aż całość zacznie przypominać kruszonkę.
Krok trzeci
Blaszkę kwadratową albo w formacie niewielkiego prostokąta wyłożyć papierem do pieczenia, a przygotowaną kruszonkę podzielić na dwie części. Pierwszą część przełożyć na blachę i rozprowadzić po niej, dociskając do dna. Drugą część przełożyć do worka foliowego i schować w zamrażalniku.
Krok czwarty
Do garnka wlać śmietankę, wrzucić Nutellę i pokruszyć czekoladę. Mieszać aż do momentu powstania jednolitej masy. Gdy do tego dojdzie, przelać ją do formy, prosto na ciasto, a następnie pokruszyć na nie kruszonkę z zamrażalnika.Wstawić do piekarnika i piec 45 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Pokroić w prostokąty i dorzucać dziecku do drugiego śniadania.