Batoniki z Nutelli dla dzieci – jak zrobić?

Opiekun artykułu: mudin
Advertising
Batoniki z Nutelli dla dzieci – jak zrobić?

Batoniki z Nutelli dla dzieci – jak zrobić?

Dawanie dzieciom słodyczy każdego dnia nie jest najlepszym pomysłem, jednak nie da się ukryć, że słodki smak jest ulubionym smakiem dzieci. W takiej sytuacji warto połączyć przyjemność i zdrowie, przygotowując dla pociechy batoniki na bazie Nutelli, jednak z korzystnymi dla dziecka dodatkami. Oto pomysł.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przyrządzić smaczne batoniki, po które chętnie sięgną najmłodsi, niezbędne jest przygotowanie następujących składników:
    * 2 szklanki płatków owsianych,
    * 1,75 szklanki mąki,
    * 3/4 szklanki brązowego cukru,
    * 1/2 szklanki śmietany 30%,
    * 150 g czekolady gorzkiej,
    * 250 g masła,
    * 6 łyżek Nutelli,
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

  • Krok pierwszy

    Przed rozpoczęciem mieszania składników rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie w dużej misce połączyć ze sobą płatki owsiane, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Masło posiekać i dodać do pozostałych składników. Zacząć ucierać – nie ugniatać – rękami, aż całość zacznie przypominać kruszonkę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Blaszkę kwadratową albo w formacie niewielkiego prostokąta wyłożyć papierem do pieczenia, a przygotowaną kruszonkę podzielić na dwie części. Pierwszą część przełożyć na blachę i rozprowadzić po niej, dociskając do dna. Drugą część przełożyć do worka foliowego i schować w zamrażalniku.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do garnka wlać śmietankę, wrzucić Nutellę i pokruszyć czekoladę. Mieszać aż do momentu powstania jednolitej masy. Gdy do tego dojdzie, przelać ją do formy, prosto na ciasto, a następnie pokruszyć na nie kruszonkę z zamrażalnika.Wstawić do piekarnika i piec 45 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Pokroić w prostokąty i dorzucać dziecku do drugiego śniadania.

Popularne tagi
  • flawonoidy
  • posiłek
  • przepis
  • piazyna
  • masło
  • przepis na czekoladę
  • dorosły
  • przepis na masę czekoladową
  • cukier
  • właściwości gorzkiej czekolady
  • gorzka czekolada
  • naczynie żaroodporne
  • domowa czekolada
  • jedzenie słodycze
  • mąka
Zobacz również