Oryginalny czerwony sernik na święta

Opiekun artykułu: avi
Advertising
Oryginalny czerwony sernik na święta

Oryginalny czerwony sernik na święta

Czerwień często kojarzy się z Bożym Narodzeniem – czerwone świeczki, Mikołaj, żurawina, świąteczne dodatki. Nic więc dziwnego, że w tym okresie zapotrzebowanie na ten kolor wzrasta. Zamiast ozdabiać na czerwono choinkę, można zrobić coś zupełnie innego i upiec czerwony sernik, który nie tylko zachwyci, ale również zasmakuje.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki na sernik

    Potrzebne składniki na sernik

    Kluczem do uzyskania smacznego, czerwonego sernika jest zebranie odpowiednich składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 300 g cukru,
    * 250 g masła,
    * 10 jaj,
    * 1 kg sera w wiaderku (do serników),
    * 3 łyżki mąki,
    * 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w płynie,
    * 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
    * 1 opakowanie polewy czekoladowej deserowej.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozdzielić na białka w jednej misce oraz żółtka w drugiej.Do trzeciej przełożyć masło i ucierać je przez 5 minut, mikserem na niskich obrotach albo kulą do ucierania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cukier wsypać do żółtek i zamieszać, żeby stworzyły całość, ale nie ubijać. Do masła, które nabrało puszystości, zacząć dodawać po 1 łyżce specyfiku, nie zaprzestając ucierania masła. Po połączeniu się składników przejść do włączania do masy pozostałych elementów – sera, mąki oraz aromatu pomarańczowego.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ubić białka na puszystą, sztywną pianę. Przy pomocy łyżki, delikatnie połączyć pianę z masą, a na koniec dodać czerwony barwnik. Można dodać również barwnik w proszku, lecz istnieje ryzyko, że ciasto zrobi się nieco cięższe, niż powinno.Okrągłą formę posmarować masłem i przelać do niej ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Na najniższym poziomie postawić naczynie żaroodporne z wodą, a dopiero po tym wsunąć formę z ciastem. Piec przez 65 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gdy skończy się pieczenie, pozostawić sernik jeszcze na 15 minut, żeby nie opadł na dół. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto na kolejny kwadrans. Następnie wyjąć do całkowitego wystudzenia.Kiedy sernik będzie już zimny, polać go polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Po lekkim zastygnięciu polewy podawać. Smacznego!