Oryginalny czerwony sernik na święta
Oryginalny czerwony sernik na święta
Czerwień często kojarzy się z Bożym Narodzeniem – czerwone świeczki, Mikołaj, żurawina, świąteczne dodatki. Nic więc dziwnego, że w tym okresie zapotrzebowanie na ten kolor wzrasta. Zamiast ozdabiać na czerwono choinkę, można zrobić coś zupełnie innego i upiec czerwony sernik, który nie tylko zachwyci, ale również zasmakuje.
Potrzebne składniki na sernik
Kluczem do uzyskania smacznego, czerwonego sernika jest zebranie odpowiednich składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 300 g cukru,
* 250 g masła,
* 10 jaj,
* 1 kg sera w wiaderku (do serników),
* 3 łyżki mąki,
* 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w płynie,
* 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
* 1 opakowanie polewy czekoladowej deserowej.Krok pierwszy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozdzielić na białka w jednej misce oraz żółtka w drugiej.Do trzeciej przełożyć masło i ucierać je przez 5 minut, mikserem na niskich obrotach albo kulą do ucierania.
Krok drugi
Cukier wsypać do żółtek i zamieszać, żeby stworzyły całość, ale nie ubijać. Do masła, które nabrało puszystości, zacząć dodawać po 1 łyżce specyfiku, nie zaprzestając ucierania masła. Po połączeniu się składników przejść do włączania do masy pozostałych elementów – sera, mąki oraz aromatu pomarańczowego.
Krok trzeci
Ubić białka na puszystą, sztywną pianę. Przy pomocy łyżki, delikatnie połączyć pianę z masą, a na koniec dodać czerwony barwnik. Można dodać również barwnik w proszku, lecz istnieje ryzyko, że ciasto zrobi się nieco cięższe, niż powinno.Okrągłą formę posmarować masłem i przelać do niej ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Na najniższym poziomie postawić naczynie żaroodporne z wodą, a dopiero po tym wsunąć formę z ciastem. Piec przez 65 minut.
Krok czwarty
Gdy skończy się pieczenie, pozostawić sernik jeszcze na 15 minut, żeby nie opadł na dół. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto na kolejny kwadrans. Następnie wyjąć do całkowitego wystudzenia.Kiedy sernik będzie już zimny, polać go polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Po lekkim zastygnięciu polewy podawać. Smacznego!