Sposób na pyszny mus imbirowo-czekoladowy

Opiekun artykułu: bevent
Advertising
Sposób na pyszny mus imbirowo-czekoladowy

Sposób na pyszny mus imbirowo-czekoladowy

Zimą ma się wielką ochotę na popołudniowe desery. Gdy za oknem widać tylko śnieg, na podwórku panuje mróz, trzeba rozgrzać się czymś pysznym. Jednym z takich deserów, łatwych do zrobienia i jednocześnie smacznych jest mus z dodatkiem imbiru, jednej z najlepiej rozgrzewających przypraw na świecie. Oto prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby mus miał odpowiednią konsystencję oraz smak, niezbędne jest zebranie wszystkich składników, wśród których znajdują się:
    * 200 ml śmietany kremówki,
    * 100 g czekolady gorzkiej,
    * 2 żółtka,
    * 1 łyżka miodu,
    * 0,5 cm imbiru świeżego,
    * bita śmietana, kakao, cynamon (do dekoracji).

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Rozbić jajka, wbijając do miski jedynie żółtka. Dodać miód, najlepiej płynny, po czym postawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Zacząć ubijać trzepaczką do jajek.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach albo bardzo drobno posiekać. Imbir obrać ze skórki – przy pomocy łyżeczki – i również zetrzeć. Dodać oba składniki do ubitych żółtek i wymieszać. Czekolada powinna rozpuścić się całkowicie pod wpływem ciepłej pary wodnej. Gdy do tego dojdzie, zdjąć miskę z garnka i pozostawić masę do ostudzenia.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Kremówkę – dobrze schłodzoną – ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niej przestudzoną masę czekoladowo-imbirową. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Po zmieszaniu składników, przełożyć mus do pucharków i schłodzić w lodówce przez 60 minut.

    Przed podaniem udekorować dowolnymi dodatkami – bitą śmietaną, kakao, cynamonem, kandyzowaną pomarańczą – aby smak był bardziej wyrazisty.