Sposób na pyszny mus imbirowo-czekoladowy
Sposób na pyszny mus imbirowo-czekoladowy
Zimą ma się wielką ochotę na popołudniowe desery. Gdy za oknem widać tylko śnieg, na podwórku panuje mróz, trzeba rozgrzać się czymś pysznym. Jednym z takich deserów, łatwych do zrobienia i jednocześnie smacznych jest mus z dodatkiem imbiru, jednej z najlepiej rozgrzewających przypraw na świecie. Oto prosty przepis.
Jakich składników potrzeba?
Żeby mus miał odpowiednią konsystencję oraz smak, niezbędne jest zebranie wszystkich składników, wśród których znajdują się:
* 200 ml śmietany kremówki,
* 100 g czekolady gorzkiej,
* 2 żółtka,
* 1 łyżka miodu,
* 0,5 cm imbiru świeżego,
* bita śmietana, kakao, cynamon (do dekoracji).Pierwszy krok
Rozbić jajka, wbijając do miski jedynie żółtka. Dodać miód, najlepiej płynny, po czym postawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Zacząć ubijać trzepaczką do jajek.
Drugi krok
Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach albo bardzo drobno posiekać. Imbir obrać ze skórki – przy pomocy łyżeczki – i również zetrzeć. Dodać oba składniki do ubitych żółtek i wymieszać. Czekolada powinna rozpuścić się całkowicie pod wpływem ciepłej pary wodnej. Gdy do tego dojdzie, zdjąć miskę z garnka i pozostawić masę do ostudzenia.
Trzeci krok
Kremówkę – dobrze schłodzoną – ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niej przestudzoną masę czekoladowo-imbirową. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Po zmieszaniu składników, przełożyć mus do pucharków i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Przed podaniem udekorować dowolnymi dodatkami – bitą śmietaną, kakao, cynamonem, kandyzowaną pomarańczą – aby smak był bardziej wyrazisty.