Jak przygotować walentynkowe tosty francuskie?

Opiekun artykułu: dylax
Advertising
Jak przygotować walentynkowe tosty francuskie?

Jak przygotować walentynkowe tosty francuskie?

Podane do łóżka śniadanie to jeden z najlepszych prezentów walentynkowych. Miło być nim zaskoczonym, jak również miło samodzielnie zaskoczyć ukochaną osobę taką niespodzianką. Żeby nie podawać w ten wyjątkowy dzień zwykłych kanapek, warto zapoznać się z przepisem na smaczne i romantyczne tosty francuskie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przygotowanie tostów wymaga wcześniejszego zebrania niezbędnych składników, żeby mieć pewność, że w Dniu Zakochanych niczego nie będzie brakować. W związku z tym należy mieć w kuchni:
    * 2 jajka,
    * 4 łyżki mleka,
    * 4 – 6 grubych kromek białego chleba albo chałki,
    * cukier waniliowy,
    * aromat waniliowy,
    * masło (do smażenia).
    Do przygotowania tostów walentynkowych warto użyć chałki, ponieważ jest słodsza i lepiej komponuje się nie tylko z dniem, ale również z musem owocowym, do którego potrzebne są:
    * 2 szklanki mrożonych malin,
    * 1/2 szklanki soku z pomarańczy,
    * 1 łyżeczka miodu.

  • Pierwszy etap

    Pierwszy etap

    Chleb lub chałkę należy pokroić i odłożyć na bok, a następnie w misce zmieszać ze sobą oba jajka, mleko, aromat i cukier waniliowy. Substancja powinna być gładka, dobrze połączona, a cukier niewidoczny. Do łączenia składników można użyć tradycyjnej trzepaczki. W przygotowanej masie należy zamoczyć każdą kromkę – z obu stron – przy pomocy widelca, dbając o to, aby każda była dobrze nasączona masą jajeczną.

  • Drugi etap

    Na szerokiej patelni należy rozpuścić masło i ostrożnie, widelcem kłaść na niej kromki chleba. Jajko wokół może odrobinę spęcznieć. Smażyć trzeba z obu stron do uzyskania złocistego koloru i stwierdzenia, że białko dobrze się ścięło Każdą kromkę odkładać na talerz. Po upieczeniu wszystkich kromek można przełożyć tosty na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać przez 55 minut.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    W czasie, kiedy tosty będą się przypiekały, można przygotować masę owocową. Maliny i sok z pomarańczy należy zagotować razem w rondelku. Gdy puszczą sok, dodać miód, zamieszać i gotować przez 10 minut, aż całość zgęstnieje. Po wyjęciu tostów z piekarnika należy wyciąć z ich wnętrza – przy pomocy foremki do ciastek – serduszka. Następnie można układać tosty na talerzu i w puste miejsca wkładać malinowy mus. Pozostałe serduszka mogą posłużyć do ozdobienia talerza. Podawać na tacce, jeszcze ciepłe, z kubkiem gorącej kawy obok.

Popularne tagi
  • składniki na wieniec wielkanocny
  • bita śmietana
  • ciasteczka
  • ciastka
  • wieniec wielkanocny
  • kuchnia
  • przepis
  • bułeczki walentynkowe
  • patelnia
  • wypieki
  • natka pietruszki
  • masa
  • święta wielkanocne
  • nadzienie orzechowe
  • pieczenie ciasteczek