Drożdżowe serduszka na walentynki – jak je przygotować?
Drożdżowe serduszka na walentynki – jak je przygotować?
Walentynki można uczcić na wiele sposobów. Romantyczna kolacja to jeden z najpopularniejszych pomysłów, ale czemu nie zdecydować się na romantyczny podwieczorek? Słodkie bułeczki w kształcie serduszek będą miłym dodatkiem, który można wsunąć ukochanej osobie do torby, w ramach drugiego śniadania. Oto przepis.
Niezbędne składniki spożywcze
Wykonanie bułeczek jest możliwe, gdy ma się pod ręką wszystkie niezbędne składniki. Powinny być świeże i dobrej jakości, a wśród nich muszą znaleźć się:
* 160 ml mleka,
* 30 g masła,
* 2,5 szklanki mąki,
* 2,5 łyżki cukru,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1 jajko,
* 7 g suchych drożdży.Krok pierwszy
Do miski przesiać mąkę. Wsypać suche drożdże i zamieszać. Masło roztopić i ostudzić. Do mąki wsypać, cukier, sól, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Wlać tłuszcz, po czym jeszcze raz wszystko dokładnie wyrobić.Ciasto uformować w kulę, posypać mąką i pozostawić w misce. Przykryć ją ścierką, zostawiając na 90 minut do wyrośnięcia.
Krok drugi
Po upływie odpowiedniego czasu jeszcze raz wyrobić ciasto. Podzielić je na 10 w miarę równych części. Każdą z nich rozwałkować na płaski placek na stolnicy oprószonej mąką.Na każdy z placków nałożyć dowolne nadzienie – mielone orzechy z masłem, cynamon, masę serową, dżem, wedle uznania – rozsmarowując je po całej powierzchni. Przygotowany placek zwinąć, tak jak zwija się naleśnik.
Krok trzeci
Uzyskany rulon złożyć na pół. Nożem przeciąć ciasto z nadzieniem na pół. Rozcięte boki wywinąć w taki sposób, aby uzyskać kształt serca. Każde gotowe serduszko układać na wyłożonej papierem blasze do pieczenia w odstępach, ponieważ serca urosną. Zakryć bułeczki ścierką, pozostawiając na 30 minut do wyrośnięcia.Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Podawać po lekkim wystudzeniu. Można posypać cukrem pudrem.