Cynamonowe ciasteczka na walentynki
Cynamonowe ciasteczka na walentynki
Pyszne ciasteczka mogą stać się nie tylko miłym uzupełnieniem walentynkowej kolacji, ale również prezentem dla ukochanej osoby. Pachnące, ładnie zapakowane, każdemu sprawią przyjemność. Żeby połączyć walentynki z zimowym aromatem, najlepiej upiec ciasteczka cynamonowe. Są smaczne oraz zdrowe.
Ciastka najlepiej układać na blasze w odstępach 1 – 2 centymetrów, ponieważ w trakcie pieczenia mogą lekko urosnąć. Gdy będą za blisko, skleją się ze sobą.
Smaczne składniki
Produkty niezbędne do przyrządzenia ciasteczek walentynkowych łatwo znaleźć w każdym sklepie. Żeby móc rozpocząć zagniatanie ciasta, należy przygotować:
* 3/4 szklanki cukru pudru,
* 3/4 szklanki cukru brązowego,
* 200 g masła,
* 2 szklanki mąki,
* 1 jajko,
* 2 łyżeczki cynamonu,
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczkę zapachu waniliowego,
* 1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie).
Wybierając masło, należy koniecznie zadbać o kupienie prawdziwego, dobrego masła, a nie produktu masłopodobnego. Dzięki temu ciastka będą delikatniejsze oraz lepsze w smaku.Wyrabianie ciasta
Pierwszym krokiem do uzyskania dobrego ciasta jest zmiksowanie masła z cukrem-pudrem i brązowym oraz waniliowym, jeżeli chce się go dodać. Po uzyskaniu gładkiej masy należy wbić do miski jajko i znowu zacząć miksować, aż do uzyskania puszystej masy, w której nie będzie widać drobinek cukru. W osobnym naczyniu należy połączyć suche składniki: mąkę z cynamonem i sodą, po czym powoli dodawać je do mokrej masy. Zmiksować mikserem albo blenderem, aż składniki dobrze się połączą. Możliwe jest również wyrabianie ciasta przy pomocy rąk, jednak ciasto bardzo się klei.Po wyrobieniu – zmiksowaniu – należy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1,5 godziny.
Wycinanie ciasteczek
Po upływie wymaganego czasu ciasto można wyjąć z lodówki i rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 0,5 centymetra, dzięki czemu ciastka nie będą twarde ani nie będą się zbyt długo piec. Z rozwałkowanego ciasta można zacząć wycinać foremką serduszka, które następnie układa się na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Gdy cała blacha jest zapełniona, można włożyć ją do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Ciastka powinno się piec 7 – 10 minut, aż będą zarumienione. Po wyjęciu ich z piekarnika należy im pozwolić ostygnąć, a potem ozdobić wedle uznania – posypać cukrem pudrem lub zamoczyć połówkę w lukrze albo rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.