Ciasteczka-śnieżynki – jak je przygotować?
Ciasteczka-śnieżynki – jak je przygotować?
Skoro zimowe święta, to warto wykonać na deser coś, co będzie przypominać o zimie, nawet jeśli za oknem nie ma śniegu. Ciasteczka-śnieżynki są nie tylko bardzo dobre, lecz stanowią bardzo ciekawą ozdobę świątecznego stołu oraz miły podarunek dla gości.
Zamiast chłodzić ciasto w lodówce, można schłodzić je przez 15 minut w zamrażalniku.
Niezbędne składniki spożywcze
Przed przystąpieniem do wykonywania ciasteczek konieczne jest zebranie świeżych i dobrej jakości składników, do których należą:
* 130 g masła,
* 1,5 szklanki mąki,
* 1/4 szklanki cukru,
* 1 żółtko,
* 1 łyżka mleka,
* 1,5 łyżeczki przypraw do piernika.Krok pierwszy
Na czystą stolnicę albo kuchenny blat wysypać mąkę. W środek wbić żółtko, wlać mleko, dodać przyprawę, cukier oraz posiekane masło. Zacząć wyrabiać ciastko, doprowadzając do powstania jednolitej, gładkiej i nie lepiącej się masy. Im dłużej wyrabia się ciasto, tym większą ma tendencję do lepienia.Gotowe ciasto owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 60 minut.
Krok drugi
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Można zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie przykleja się do wałka.
Z płaskiego ciasta rozpocząć wycinanie śnieżynek, najlepiej przy pomocy metalowego szablonu. Każde ciasteczko odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok trzeci
Ciasteczka piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10 – 12 minut. Po upieczeniu wystudzić i w tym czasie przygotować lukier. Potrzeba do tego:
* 1 białka,
* 1,5 szklanki cukru pudru.
Białko i cukier puder połączyć mikserem na gładką, dość gęstą masę. Przy pomocy rękawa cukierniczego z cienką końcówką lub pędzelka malować wzory na ciasteczkach.Po zastygnięciu lukru układać ciastka na paterze i postawić na stole. Smacznego!