Ciasteczka-śnieżynki – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: doda
Advertising
Ciasteczka-śnieżynki – jak je przygotować?

Ciasteczka-śnieżynki – jak je przygotować?

Skoro zimowe święta, to warto wykonać na deser coś, co będzie przypominać o zimie, nawet jeśli za oknem nie ma śniegu. Ciasteczka-śnieżynki są nie tylko bardzo dobre, lecz stanowią bardzo ciekawą ozdobę świątecznego stołu oraz miły podarunek dla gości.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Zamiast chłodzić ciasto w lodówce, można schłodzić je przez 15 minut w zamrażalniku.

  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Przed przystąpieniem do wykonywania ciasteczek konieczne jest zebranie świeżych i dobrej jakości składników, do których należą:
    * 130 g masła,
    * 1,5 szklanki mąki,
    * 1/4 szklanki cukru,
    * 1 żółtko,
    * 1 łyżka mleka,
    * 1,5 łyżeczki przypraw do piernika.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na czystą stolnicę albo kuchenny blat wysypać mąkę. W środek wbić żółtko, wlać mleko, dodać przyprawę, cukier oraz posiekane masło. Zacząć wyrabiać ciastko, doprowadzając do powstania jednolitej, gładkiej i nie lepiącej się masy. Im dłużej wyrabia się ciasto, tym większą ma tendencję do lepienia.Gotowe ciasto owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 60 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Można zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie przykleja się do wałka.

    Z płaskiego ciasta rozpocząć wycinanie śnieżynek, najlepiej przy pomocy metalowego szablonu. Każde ciasteczko odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ciasteczka piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10 – 12 minut. Po upieczeniu wystudzić i w tym czasie przygotować lukier. Potrzeba do tego:
    * 1 białka,
    * 1,5 szklanki cukru pudru.
    Białko i cukier puder połączyć mikserem na gładką, dość gęstą masę. Przy pomocy rękawa cukierniczego z cienką końcówką lub pędzelka malować wzory na ciasteczkach.Po zastygnięciu lukru układać ciastka na paterze i postawić na stole. Smacznego!

Popularne tagi
  • przekąska
  • masa kajmakowa
  • przepis na pierniczki nadziewane
  • zupa z karpia
  • masa krówkowa
  • sposoby na naturalny barwnik
  • kapusta gotowana
  • piernik
  • śniadanie
  • lodówka
  • kuchnia niemiecka
  • danie tradycyjne
  • owoce
  • kolacja wigilijna
  • pierogi na słodko