Jak przyrządzić smaczne uszka wigilijne?
Jak przyrządzić smaczne uszka wigilijne?
Jedną z najważniejszych potraw wigilijnych, równorzędną z pierogami, są uszka z grzybami. Wspaniale smakują same, bez dodatków, jednak jeszcze lepiej z gorącym, czerwonym barszczem. Obecnie liczne sklepy oferują zakup gotowych uszek, które wystarczy wrzucić do ciepłej wody i podawać, jednak nawet najlepsze kupne produkty nie zastąpią domowego przysmaku.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie uszek wymaga zebrania odpowiednich składników. Powinny być dobrej jakości, aby uszka smakowały wyśmienicie. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 2 szklanki mąki,
* 2/3 szklanki wody,
* 1 jajko,
* 1 cebula,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* 40 g suszonych grzybów,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Grzyby suszone wrzucić do garnka i zalać wodą w takiej ilości, żeby wszystkie zostały przykryte. Gotować 15 – 30 minut, żeby wszystkie zmiękły. Z wywaru można przygotować zupę, natomiast grzyby wyjąć, kiedy uzyskają odpowiednią miękkość. Posiekać je na drobne kawałki.
Krok drugi
Rozgrzać na patelni olej. Cebulę pozbawić łupinek i posiekać na drobne kawałki. Wrzucić na patelnię. Zeszklić lekko, po czym wrzucić grzyby, podsmażając całość. Posypać pieprzem i solą, według uznania, wymieszać. Smażyć 5 minut, a następnie odłożyć na bok do wystudzenia.
Krok trzeci
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i zacząć wyrabiać ciasto, dolewając porcjami wodę. Gotowe ciasto ma być elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Jeśli jest takie przed wykorzystaniem całej wody, nie trzeba jej dolewać dodatkowo.Po wyrobieniu ciasta podzielić je na mniejsze części, co ułatwia wałkowanie.
Krok czwarty
Ciasto rozwałkowywać na stolnicy posypanej mąką. Na cieście układać po 1 łyżeczce farszu, w odstępach 4 – 5 cm jeden od drugiego. Następnie wywinąć brzeg ciasta, zakrywając farsz i sięgnąć po kieliszek dowolnego rozmiaru. Wyciąć półksiężyc z ciasta, zawierający w sobie farsz i zlepić jego brzegi, tworząc tym samym uszka.
Krok piąty
W dużym garnku zagotować wodę. Posolić ją 1 łyżeczką soli, a gdy zacznie wrzeć, wrzucać uszka. Gotować 3 – 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odsączyć. Uszka z grzybowym farszem dobrze smakują w barszczu, jak również ze śmietaną.