Jak przyrządzić hummus z czosnkiem?
Jak przyrządzić hummus z czosnkiem?
Smaczny hummus – potrawa rodem z Libanu – z dodatkiem czosnku to dobry pomysł na świąteczną przystawkę. Można jadać go z dodatkami, z kawałkami pieczywa albo sam, jako aromatyczną pastę. Niezależnie od sposobu ostatecznego spożycia, hummus będzie na stole czymś wyjątkowym, czego każdy biesiadnik z ciekawością spróbuje. Chcesz przygotować przystawkę, ale nie wiesz jak? Skorzystaj z podanego poniżej przepisu.
Jakie składniki są niezbędne?
Wykonanie hummusu wymaga dobrej jakości składników, które zapewnią potrawie doskonały smak. Są to:
* 1 puszka ciecierzycy,
* 2 ząbki czosnku,
* 5 łyżek soku z cytryny,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 3 łyżki pasty sezamowej,
* 1 łyżeczka soli.Krok pierwszy
Ciecierzycę z puszki odsączyć z zalewy. Jednak nie wylewać jej w całości, lecz odlać 1/4 szklanki, ponieważ przyda się później. Przesypać warzywo do blendera.
Krok drugi
Do ciecierzycy wlać sok z cytryny, dodać pastę sezamową oraz obrany z łupinek czosnek. Można dodać go więcej, 3 – 4 ząbki, jeśli lubi się ostrzejszy smak oraz zapach. Doprawić solą oraz oliwą, po czym dokładnie zmiksować całość na gładką pastę.
Krok trzeci
Dolać do pasty zalewę z ciecierzycy. Miksować wszystko przez 4 – 5 minut, żeby pasta była intensywnie gładka. Po wymieszaniu przełożyć do miseczki.Hummus wspaniale smakuje ze zwykłym pieczywem, z chlebem pita oraz z marchewką. Smacznego!