Pyszne faszerowane jajka dla dzieci

Opiekun artykułu: zula
Advertising
Pyszne faszerowane jajka dla dzieci

Pyszne faszerowane jajka dla dzieci

Wielkanocne potrawy nie zawsze są ulubionymi daniami dla najmłodszych. Mało który maluch jest wielbicielem żurku, białej kiełbasy oraz sałatek. Żeby dziecko miało co zjeść, a co więcej – chciało zjeść – można sięgnąć po oryginalny pomysł, polegający na przygotowaniu faszerowanych jajek dla dzieci.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie jajek faszerowanych dla najmłodszych wymaga odpowiednich składników. Nie są one szczególnie skomplikowane, ponieważ małe dzieci wolą prostotę od wyszukanych potraw. W związku z tym niezbędne jest:
    * 8 rzodkiewek,
    * 6 jaj,
    * 12 łyżeczek sera białego półtłustego,
    * 1/2 jogurtu naturalnego,
    * 1 szczypiorek,
    * 12 ziaren pieprzu, czarnego i czerwonego (do ozdoby),
    * pieprz,
    * sól.
    Zamiast białego sera można skorzystać z sera ricotta, który nie wymaga rozrabiania go z jogurtem ani ze śmietaną i jest delikatny w smaku, więc może przypaść dzieciom do gustu.

  • Pierwszy krok

    Wszystkie jajka ugotować na twardo w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Dzięki temu skorupka nie będzie pękać i białko nie wypłynie. Gdyby do tego doszło, jajka nie wyglądałyby ładnie na talerzu. Po ostudzeniu jajek w zimnej wodzie należy obrać je ze skorupek i przekroić każde na pół. Wyciągnąć ostrożnie żółtka. Nie będą potrzebne do przygotowania przysmaku dla dzieci, jednak można z nich wykonać pastę jajeczną.

  • Drugi krok

    Ser biały wymieszać dokładnie z jogurtem naturalnym (chyba że używa się sera ricotta). Następnie 6 rzodkiewek umyć i zatrzeć na tarce, dodać do sera. Szczypiorek umyć i posiekać drobno, dorzucić do sera, dodać pieprzu oraz soli do smaku i wymieszać na gładką masę.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przygotowany farsz nabierać łyżeczką i układać na jajkach tak, żeby wypełniało jednocześnie dziurkę po żółtku oraz wystawało nieco wyżej. Po nafaszerowaniu wszystkich połówek jajek, umyć pozostałe 2 rzodkiewki i pokroić na plasterki. Wbić je na przedzie jajka tak, żeby przypominały uszy myszek. Z ziarenek czarnego pieprzu wykonać oczy, a z czerwonego nos. Z niewielkich kawałków szczypiorku wykonać wąsy oraz mysi ogon.

    Podawać na talerzu wyłożonym sałatą. Z pewnością oryginalne danie przypadkiem do gustu każdemu dziecku, które z radością znajdzie na świątecznym stole coś specjalnie dla siebie.

Popularne tagi
  • czekolada gorzka
  • danie wielkanocne
  • wielkanocna przekąska
  • przepis na paschę serową
  • kurczaczek
  • mazurek wielkanocny
  • przepis na babkę
  • jajko z nadzienie
  • przepis na babkę baranka
  • jajka faszerowane
  • bułka
  • szpinak
  • wielkanocna potrawa
  • forma do pieczenia
  • forma do babki