Wielkanocny hit – babka ubijana na parze
Wielkanocny hit – babka ubijana na parze
Wielkanocna babka to często główne ciasto na świątecznym stole. Można ją wykonać na różne sposoby. Babka piaskowa, babka z majonezem oraz babki z dodatkiem kakao są bardzo dobre, lecz czasami warto spróbować czegoś nowego, czyli babki ubijanej na parze. Jest ona nie tylko smaczna, ale wyjątkowo puszysta.
Składniki na babkę
Babka ubijana na parze wymaga odpowiednich składników. Dobrze jest zadbać, żeby były świeże i o temperaturze pokojowej, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste i dłużej utrzyma swój dobry smak. Do przygotowania babki niezbędne jest:
* 6 jaj,
* 1 margaryna,
* 1 szklanka cukru,
* 1,5 mąki tortowej,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka cukru waniliowego,
* 1 olejek cytrynowy.
Ze względu na to, że każda babka bardzo dobrze smakuje z lukrem, warto przygotować składniki również na niego, czyli:
* 1/2 cytryny,
* 1/2 szklanki cukru pudru.Pierwszy etap
Do miski, najlepiej metalowej lub szklanej, wbić jajka i dodać dwa rodzaje cukru. Następnie postawić miskę na garnku, pod którym włączony jest gaz. W garnku powinny być 2 centymetry wody, która będzie parować i ogrzewać miskę.
Jajka i cukier zacząć ubijać trzepaczką, cały czas dbając o to, żeby para omywała naczynie. Składniki powinny utworzyć puszystą, żółtą masę. Po osiągnięciu takiej konsystencji ostudzić, nie przestając ubijać.
Drugi etap
Do cały czas ubijanej masy dodawać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Najlepiej dodawać ją etapami, po jednej łyżeczce, dopóki nie wykorzysta się całości i nie otrzyma gęstej masy.
Trzeci etap
Margarynę rozpuścić w niewielkim garnku, lekko przestudzić, po czym połączyć z ciastem. Kiedy całkowicie wtopi się w resztę składników, dodać olejek cytrynowy i całość dokładnie wymieszać.Formę do pieczenia babki posmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i wlać całą masę, a następnie włożyć formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 50 – 60 minut.
Czwarty etap
Po upieczeniu babki odstawić ją do wystygnięcia i przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miski, dodać do niego sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszać aż do powstania gładkiej, białej polewy. Polać nią babkę, po czym postawić wypiek na stole ku radości swojej oraz świątecznych biesiadników.