Wielkanocny hit – babka ubijana na parze

Opiekun artykułu: sad
Advertising
Wielkanocny hit – babka ubijana na parze

Wielkanocny hit – babka ubijana na parze

Wielkanocna babka to często główne ciasto na świątecznym stole. Można ją wykonać na różne sposoby. Babka piaskowa, babka z majonezem oraz babki z dodatkiem kakao są bardzo dobre, lecz czasami warto spróbować czegoś nowego, czyli babki ubijanej na parze. Jest ona nie tylko smaczna, ale wyjątkowo puszysta.

Advertising
Advertising
  • Składniki na babkę

    Składniki na babkę

    Babka ubijana na parze wymaga odpowiednich składników. Dobrze jest zadbać, żeby były świeże i o temperaturze pokojowej, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste i dłużej utrzyma swój dobry smak. Do przygotowania babki niezbędne jest:
    * 6 jaj,
    * 1 margaryna,
    * 1 szklanka cukru,
    * 1,5 mąki tortowej,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczka cukru waniliowego,
    * 1 olejek cytrynowy.
    Ze względu na to, że każda babka bardzo dobrze smakuje z lukrem, warto przygotować składniki również na niego, czyli:
    * 1/2 cytryny,
    * 1/2 szklanki cukru pudru.

  • Pierwszy etap

    Do miski, najlepiej metalowej lub szklanej, wbić jajka i dodać dwa rodzaje cukru. Następnie postawić miskę na garnku, pod którym włączony jest gaz. W garnku powinny być 2 centymetry wody, która będzie parować i ogrzewać miskę.

    Jajka i cukier zacząć ubijać trzepaczką, cały czas dbając o to, żeby para omywała naczynie. Składniki powinny utworzyć puszystą, żółtą masę. Po osiągnięciu takiej konsystencji ostudzić, nie przestając ubijać.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Do cały czas ubijanej masy dodawać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Najlepiej dodawać ją etapami, po jednej łyżeczce, dopóki nie wykorzysta się całości i nie otrzyma gęstej masy.

  • Trzeci etap

    Margarynę rozpuścić w niewielkim garnku, lekko przestudzić, po czym połączyć z ciastem. Kiedy całkowicie wtopi się w resztę składników, dodać olejek cytrynowy i całość dokładnie wymieszać.Formę do pieczenia babki posmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i wlać całą masę, a następnie włożyć formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 50 – 60 minut.

  • Czwarty etap

    Czwarty etap

    Po upieczeniu babki odstawić ją do wystygnięcia i przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miski, dodać do niego sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszać aż do powstania gładkiej, białej polewy. Polać nią babkę, po czym postawić wypiek na stole ku radości swojej oraz świątecznych biesiadników.

Popularne tagi
  • wielkanocne danie
  • olejek cytrynowy
  • składniki na babkę jabłkowo-cynamonową
  • skórka z cytryny
  • jajko dla dzieci
  • ser ricotto
  • potrawa z jajek
  • kurczak
  • podwieczorek wielkanocny
  • produkt spożywczy
  • jajko gotowane
  • groch
  • salaterka
  • herbata z cytryną
  • przepis na babkę