Przysmak na Wielkanoc – czekoladowe jajka z nadzieniem

Opiekun artykułu: mwieteska
Advertising
Przysmak na Wielkanoc – czekoladowe jajka z nadzieniem

Przysmak na Wielkanoc – czekoladowe jajka z nadzieniem

Słodkości wielkanocne to coś, co lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Zamiast kupować je w sklepie, można wykonać taki przysmak samodzielnie. Nie jest to trudne, jeżeli ma się odpowiedni przepis, który podajemy poniżej.

Advertising
Advertising
  • Co jest niezbędne?

    Co jest niezbędne?

    Do wykonania czekoladowych jajek potrzebne są odpowiednie produkty spożywcze. Można znaleźć je łatwo w sklepie, więc ich skompletowanie nie jest problemem. Jest to:
    * 100 g gorzkiej czekolady,
    * 50 g masła,
    * 1 łyżka cukru,
    * 1 sztuka mango,
    * 1 łyżka ekstraktu wanilii,
    * 1 serek philadelphia,
    * 1 serek homogenizowany.
    Poza składnikami spożywczymi niezbędne jest także 9 balonów.

  • Krok pierwszy

    Gorzką czekoladę należy posiekać na kawałki lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach prosto do garnka albo do metalowej miski. Następnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, po czym pozostawić do ostygnięcia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie balony trzeba umyć, używając przy tym płynu do mycia naczyń, i bardzo dokładnie wysuszyć. Po osuszeniu nadmuchać je lekko, żeby kształtem przypominały niewielkie jaja. Posmarować delikatnie olejem i zanurzać w polewie czekoladowej, po czym odkładać na papier do pieczenia, aby wystygły. Kiedy czekolada całkowicie stwardnieje, spuścić powietrze z balonów i wyjąć je tak, żeby nie uszkodzić. Na czas przygotowywania musu przechowywać jajka w plastikowym pojemniku, w lodówce.

  • Krok trzeci

    Masło zacząć ucierać z cukrem, a gdy zrobi się puszyste, dodać całe opakowanie serka philadelphia oraz 2 łyżki serka homogenizowanego. Utrzeć dokładnie na gładką masę, a następnie przejść do wykonania kremu z mango.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Mango obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić miąższ na małe kawałki. Wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować, aż masa będzie całkiem gładka.Czekoladowe skorupki wyjąć z lodówki i zacząć je napełniać kremem waniliowym. Nie powinny wylewać się zza czekoladowych ścianek. Na nałożony krem nałożyć po 1 łyżeczce musu z mango, który będzie stanowił żółtko jajka. Ponownie schłodzić, po czym podawać jako wielkanocny deser.

Popularne tagi
  • wielkanocne danie
  • olejek cytrynowy
  • składniki na babkę jabłkowo-cynamonową
  • skórka z cytryny
  • jajko dla dzieci
  • ser ricotto
  • potrawa z jajek
  • kurczak
  • podwieczorek wielkanocny
  • produkt spożywczy
  • jajko gotowane
  • groch
  • salaterka
  • herbata z cytryną
  • przepis na babkę