Przysmak na Wielkanoc – czekoladowe jajka z nadzieniem
Przysmak na Wielkanoc – czekoladowe jajka z nadzieniem
Słodkości wielkanocne to coś, co lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Zamiast kupować je w sklepie, można wykonać taki przysmak samodzielnie. Nie jest to trudne, jeżeli ma się odpowiedni przepis, który podajemy poniżej.
Co jest niezbędne?
Do wykonania czekoladowych jajek potrzebne są odpowiednie produkty spożywcze. Można znaleźć je łatwo w sklepie, więc ich skompletowanie nie jest problemem. Jest to:
* 100 g gorzkiej czekolady,
* 50 g masła,
* 1 łyżka cukru,
* 1 sztuka mango,
* 1 łyżka ekstraktu wanilii,
* 1 serek philadelphia,
* 1 serek homogenizowany.
Poza składnikami spożywczymi niezbędne jest także 9 balonów.Krok pierwszy
Gorzką czekoladę należy posiekać na kawałki lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach prosto do garnka albo do metalowej miski. Następnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, po czym pozostawić do ostygnięcia.
Krok drugi
Wszystkie balony trzeba umyć, używając przy tym płynu do mycia naczyń, i bardzo dokładnie wysuszyć. Po osuszeniu nadmuchać je lekko, żeby kształtem przypominały niewielkie jaja. Posmarować delikatnie olejem i zanurzać w polewie czekoladowej, po czym odkładać na papier do pieczenia, aby wystygły. Kiedy czekolada całkowicie stwardnieje, spuścić powietrze z balonów i wyjąć je tak, żeby nie uszkodzić. Na czas przygotowywania musu przechowywać jajka w plastikowym pojemniku, w lodówce.
Krok trzeci
Masło zacząć ucierać z cukrem, a gdy zrobi się puszyste, dodać całe opakowanie serka philadelphia oraz 2 łyżki serka homogenizowanego. Utrzeć dokładnie na gładką masę, a następnie przejść do wykonania kremu z mango.
Krok czwarty
Mango obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić miąższ na małe kawałki. Wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować, aż masa będzie całkiem gładka.Czekoladowe skorupki wyjąć z lodówki i zacząć je napełniać kremem waniliowym. Nie powinny wylewać się zza czekoladowych ścianek. Na nałożony krem nałożyć po 1 łyżeczce musu z mango, który będzie stanowił żółtko jajka. Ponownie schłodzić, po czym podawać jako wielkanocny deser.