Pyszna babka marmurkowa – jak ją przygotować?
Pyszna babka marmurkowa – jak ją przygotować?
Podstawowym deserem wielkanocnym jest babka. Można przygotować ją na kilka różnych sposobów. Bardzo smaczna jest tzw. babka marmurkowa. Łączy w sobie smak wanilii oraz kakao, dzięki czemu znajduje wielu wielbicieli. W poniższym artykule przedstawiamy sprawdzony przepis na ten wyjątkowy przysmak.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania babki marmurkowej potrzebny jest odpowiedni zestaw świeżych, dobrej jakości produktów, w tym:
* 3,5 szklanki mąki tortowej,
* 2 szklanki cukru,
* 1 szklanka mleka,
* 1/4 szklanki kakao,
* 225 g masła,
* 4 jajka,
* 1/4 łyżeczki soli,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.Krok pierwszy
Do miski przełożyć masło – można zamiast niego użyć margaryny – wsypać cukier i zacząć ucierać oba składniki, aż do osiągnięcia puszystej masy. Na początku najlepiej miksować na niewielkich obrotach, stopniowo je zwiększając.
Stopniowo dodawać mleko, proszek do pieczenia, sól, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, mleko oraz jajka.
Krok drugi
Miksować, aż wszystkie składniki połączą się dokładnie, tworząc gęstą, jasną masę. Mieszać jeszcze przez 5 minut od uzyskania takiej konsystencji, żeby ciasto napowietrzyło się odpowiednio. Następnie odlać z całości 2,5 szklanki do osobnej miseczki. Do odlanej masy wsypać kakao i bardzo dokładnie wymieszać.
Krok trzeci
Formę do pieczenia przeznaczoną do babek natrzeć margaryną i posypać lekko bułką tartą. Przelać do niej najpierw masę białą, a na nią kakaową. Kilka razy wbić nóż w różnych punktach ciasta, żeby podczas pieczenia uzyskać efekt marmurka.Wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piec 60 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić, a przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Babka marmurkowa nie tylko doskonale smakuje, lecz również dobrze się prezentuje.