Jak upiec chleb marchewkowy z cynamonem?
Jak upiec chleb marchewkowy z cynamonem?
Marchewkowe ciasto to już standard i każdy miał okazję go spróbować. Z tego powodu marchewkowy chleb nie powinien budzić żadnego zdziwienia. Jest to niezwykle dobry przysmak, który pozwoli na oderwanie się od białego lub pełnoziarnistego pieczywa, które serwuje się w domu na co dzień.
Pieczenie chleba z marchewki nie jest trudne, więc może go spróbować każdy, nawet osoby, które nie czują się mistrzami w kuchni.
Potrzebne składniki spożywcze
Do upieczenia smacznego chlebka niezbędne są odpowiednie produkty. Wśród nich najważniejsze są:
* 250 g mąki pszennej,
* 180 ml oleju,
* 150 g cukru białego,
* 110 g marchewki startej,
* 55 g cukru brązowego,
* 55 g orzechów (dowolnych),
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
* 2 jajka.Krok pierwszy
Zaraz po rozpoczęciu pracy nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza, żeby chleb od razu znalazł się w cieple. Prostokątną blaszkę – taką, jakiej używa się do pieczenia keksu – wysmarować tłuszczem i odstawić na bok.
Krok drugi
W jednej misce zmieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Do drugiej miski wsypać cukier, dolać olej i oba składniki zmiksować ze sobą, aż do rozpuszczenia się cukru.
Krok trzeci
Jajka zmiksować w misce. Dodawać stopniowo do mąki z dodatkami, cały czas mieszając – ręką albo mikserem, wedle uznania. Po wymieszaniu składników wlać olej z cukrem. Na zakończenie wsypać startą marchewkę oraz drobno posiekane orzechy – włoskie, laskowe, pekan. Wszystko dokładnie wymieszać, tworząc gęstą masę. Przelać ją do przygotowanej keksówki.
Krok czwarty
Foremkę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez 60 minut, aż chlebek będzie chrupki z wierzchu. Po godzinie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim chleb jeszcze na 10 minut. Następnie wyjąć i ostudzić całkowicie na metalowej kratce.Chleb marchewkowy z cynamonem można jadać sam albo z dodatkami – masłem, miodem, dżemem.