Jak upiec chleb marchewkowy z cynamonem?

Opiekun artykułu: masaki
Advertising
Jak upiec chleb marchewkowy z cynamonem?

Jak upiec chleb marchewkowy z cynamonem?

Marchewkowe ciasto to już standard i każdy miał okazję go spróbować. Z tego powodu marchewkowy chleb nie powinien budzić żadnego zdziwienia. Jest to niezwykle dobry przysmak, który pozwoli na oderwanie się od białego lub pełnoziarnistego pieczywa, które serwuje się w domu na co dzień.

Pieczenie chleba z marchewki nie jest trudne, więc może go spróbować każdy, nawet osoby, które nie czują się mistrzami w kuchni.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do upieczenia smacznego chlebka niezbędne są odpowiednie produkty. Wśród nich najważniejsze są:
    * 250 g mąki pszennej,
    * 180 ml oleju,
    * 150 g cukru białego,
    * 110 g marchewki startej,
    * 55 g cukru brązowego,
    * 55 g orzechów (dowolnych),
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 1 łyżeczka cynamonu,
    * 1/2 łyżeczki esencji waniliowej,
    * 2 jajka.

  • Krok pierwszy

    Zaraz po rozpoczęciu pracy nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza, żeby chleb od razu znalazł się w cieple. Prostokątną blaszkę – taką, jakiej używa się do pieczenia keksu – wysmarować tłuszczem i odstawić na bok.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W jednej misce zmieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Do drugiej miski wsypać cukier, dolać olej i oba składniki zmiksować ze sobą, aż do rozpuszczenia się cukru.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Jajka zmiksować w misce. Dodawać stopniowo do mąki z dodatkami, cały czas mieszając – ręką albo mikserem, wedle uznania. Po wymieszaniu składników wlać olej z cukrem. Na zakończenie wsypać startą marchewkę oraz drobno posiekane orzechy – włoskie, laskowe, pekan. Wszystko dokładnie wymieszać, tworząc gęstą masę. Przelać ją do przygotowanej keksówki.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Foremkę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez 60 minut, aż chlebek będzie chrupki z wierzchu. Po godzinie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim chleb jeszcze na 10 minut. Następnie wyjąć i ostudzić całkowicie na metalowej kratce.Chleb marchewkowy z cynamonem można jadać sam albo z dodatkami – masłem, miodem, dżemem.

Popularne tagi
  • śmietana
  • gniazdko wielkanocne
  • tradycje wielkanocne
  • wielkanocna potrawa
  • pietruszka
  • babka serowo-pomarańczowa
  • farbowanie skorupek
  • pascha wielkanocna
  • świąteczny jadłospis
  • ciasto marchewkowe
  • sposób na jajka faszerowane
  • produkty spożywcze
  • przygotowanie sernika z kokosem
  • jajko z nadzienie
  • smaczne ciasto marchewkowe