Ziołowa jajecznica w skorupce – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: aqatua
Advertising
Ziołowa jajecznica w skorupce – jak ją przyrządzić?

Ziołowa jajecznica w skorupce – jak ją przyrządzić?

Jajecznica to jedno z najlepszych dań śniadaniowych. Jest chętnie jadane, zwłaszcza z różnymi dodatkami. Typowa jajecznica to jajka rozbite na patelni, ścięte w dowolny sposób i podane na talerzu. Jednak z powodzeniem można podać danie w sposób oryginalny, mianowicie w skorupce od jajka. Ciekawie i nadal smacznie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Do przyrządzenia nietypowej jajecznicy potrzebne są świeże produkty spożywcze. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 8 jaj,
    * 1 łyżka ziół (koperek, szczypiorek, bazylia),
    * 4 łyżki śmietany 12%,
    * masło.
    Ziół można dodać więcej, mieszać je albo wybrać tylko jedno, ulubione, np. koperek.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Jajka umyć. Przy pomocy łyżeczki albo noża nadtłuc czubek 6 jaj, wylewając ich zawartość do jednej miski. Zawartość pozostałych 2 przelać do osobnej miseczki.Pozostałe skorupki dokładnie umyć pod gorącą wodą. Można użyć do płukania płynu do mycia naczyń, a następnie włożyć wszystkie na 2 minuty do mikrofalówki, żeby zabić ewentualne bakterie pozostałe jeszcze na skorupce.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Aby z powodzeniem zapełnić 8 skorupek jaj, wystarczy zawartość 6 jajek, więc pozostałe 2 można schować do lodówki i zrobić z nich omlet następnego dnia.Do 6 jaj dodać śmietankę, przyprawy, zioła i zacząć mieszać, tworząc jednolitą całość.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Rozgrzać na patelni masło. Przelać na nią jajka i od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do ścięcia jajek w jajecznicę.

    Jeszcze gotowe danie przekładać łyżką do skorupek jaj. Na wierzchu ozdobić szczypiorkiem albo koperkiem. Podawać z chlebem pełnoziarnistym. Smacznego!