Śniadanie dla dzieci – królik z jajka
Śniadanie dla dzieci – królik z jajka
Wielkanoc pozwala na kreatywne podejście do potraw z jajek. Dla dorosłych można przygotować jajka faszerowane, a dla dzieci jajka w kształcie zwierzątek. Z pewnością zostanie to docenione i maluchy zjedzą wszystkie, które zostaną im podane. Żeby utrzymać się w tematyce świątecznej, można wykonać jajka zajączki.
Potrzebne składniki
Do wykonania króliczków z jajek niezbędnych jest kilka składników, które pozwolą na przygotowanie wspaniałego przysmaku. Jest to:
* 6 jaj,
* 1 pęczek szczypiorku,
* 5 ziaren grochu,
* 10 ziaren pieprzu,
* 5 liści sałaty,
* 10 listków bazylii,
* 4 rzodkiewki (średnie).
Żeby potrawa wyglądała jeszcze bardziej wiosennie, można ją podać na ładnym, zielonym albo żółtym talerzu, dzięki czemu całość będzie dodatkowo atrakcyjna.Krok pierwszy
Wszystkie jajka należy ugotować na twardo. Ze względu na to, że pękanie jaj podczas gotowania jest dużym problemem, zanim woda zacznie wrzeć, warto wsypać do niej 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Jajka nie tylko nie popękają, ale również będzie się je łatwiej obierało, co w przypadku zwierzątek z tego produktu jest niezwykle istotne.Po ugotowaniu jajek na twardo zalać je zimną wodą, pozostawić do ostudzenia i dopiero wtedy obierać.
Krok drugi
Po pozbawieniu jajek skorupki 5 z nich odłożyć na króliczki. To, które zostanie, będzie służyło do wykonania króliczych uszu.Sałatę, rzodkiewkę i szczypiorek przemyć, po czym osuszyć je delikatnie. Liście sałaty ułożyć na talerzu, żeby stanowiły podstawę dla królików. Z każdego jajka ściąć delikatnie fragment białka z szerszej części tak, żeby można było ustawić je z powodzeniem na talerzu. Z drugiej strony zrobić po 2 nacięcia. Z pozostałego jajka odciąć białko i wykonać z niego uszka dla każdego zwierzaczka.
Krok trzeci
Z ziarenek pieprzu wykonać oczy dla króliczka, z grochu nosek. Szczypiorek pokroić na niedługie paski, z których można wykonać wąsy królika – po 3 z każdej strony. Nie trzeba doprawiać, choć jeśli dziecko lubi sól, można całość oprószyć nią delikatnie.
Krok czwarty
Rzodkiewkę naciąć na całej długości, wykonując ząbki, po czym oddzielić od siebie. Uzyskuje się w ten sposób dwie części. Ułożyć je na sałacie, obłożyć listkami bazylii. Dzięki temu króliki będą wyglądały jak schowane w kwiatowej rabatce.