Śniadanie dla dzieci – królik z jajka

Opiekun artykułu: natalba
Advertising
Śniadanie dla dzieci – królik z jajka

Śniadanie dla dzieci – królik z jajka

Wielkanoc pozwala na kreatywne podejście do potraw z jajek. Dla dorosłych można przygotować jajka faszerowane, a dla dzieci jajka w kształcie zwierzątek. Z pewnością zostanie to docenione i maluchy zjedzą wszystkie, które zostaną im podane. Żeby utrzymać się w tematyce świątecznej, można wykonać jajka zajączki.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania króliczków z jajek niezbędnych jest kilka składników, które pozwolą na przygotowanie wspaniałego przysmaku. Jest to:
    * 6 jaj,
    * 1 pęczek szczypiorku,
    * 5 ziaren grochu,
    * 10 ziaren pieprzu,
    * 5 liści sałaty,
    * 10 listków bazylii,
    * 4 rzodkiewki (średnie).
    Żeby potrawa wyglądała jeszcze bardziej wiosennie, można ją podać na ładnym, zielonym albo żółtym talerzu, dzięki czemu całość będzie dodatkowo atrakcyjna.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie jajka należy ugotować na twardo. Ze względu na to, że pękanie jaj podczas gotowania jest dużym problemem, zanim woda zacznie wrzeć, warto wsypać do niej 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Jajka nie tylko nie popękają, ale również będzie się je łatwiej obierało, co w przypadku zwierzątek z tego produktu jest niezwykle istotne.Po ugotowaniu jajek na twardo zalać je zimną wodą, pozostawić do ostudzenia i dopiero wtedy obierać.

  • Krok drugi

    Po pozbawieniu jajek skorupki 5 z nich odłożyć na króliczki. To, które zostanie, będzie służyło do wykonania króliczych uszu.Sałatę, rzodkiewkę i szczypiorek przemyć, po czym osuszyć je delikatnie. Liście sałaty ułożyć na talerzu, żeby stanowiły podstawę dla królików. Z każdego jajka ściąć delikatnie fragment białka z szerszej części tak, żeby można było ustawić je z powodzeniem na talerzu. Z drugiej strony zrobić po 2 nacięcia. Z pozostałego jajka odciąć białko i wykonać z niego uszka dla każdego zwierzaczka.

  • Krok trzeci

    Z ziarenek pieprzu wykonać oczy dla króliczka, z grochu nosek. Szczypiorek pokroić na niedługie paski, z których można wykonać wąsy królika – po 3 z każdej strony. Nie trzeba doprawiać, choć jeśli dziecko lubi sól, można całość oprószyć nią delikatnie.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Rzodkiewkę naciąć na całej długości, wykonując ząbki, po czym oddzielić od siebie. Uzyskuje się w ten sposób dwie części. Ułożyć je na sałacie, obłożyć listkami bazylii. Dzięki temu króliki będą wyglądały jak schowane w kwiatowej rabatce.

Popularne tagi
  • śmietana
  • gniazdko wielkanocne
  • tradycje wielkanocne
  • wielkanocna potrawa
  • pietruszka
  • babka serowo-pomarańczowa
  • farbowanie skorupek
  • pascha wielkanocna
  • świąteczny jadłospis
  • ciasto marchewkowe
  • sposób na jajka faszerowane
  • produkty spożywcze
  • przygotowanie sernika z kokosem
  • jajko z nadzienie
  • smaczne ciasto marchewkowe